Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
30.07.2015 г.

Британските фермери свиват вложенията в нова техника

Тенденции

Farmer.bg

Британските фермери са похарчили около 1,9 млн. паунда за селскостопански машини през 2014 г., а междинната оценка на Асоциацията на селскостопанските инженери, базирана върху данните за първата половина на годината, сочи, че разходите може да се свият с 10% през 2015 г., съобщи електронното издание Profi. Тракторите по принцип са първият индикатор за активността, а през първата половина на годината са регистрирани нови 5 964 машини над 50 конски сили, или с 14% по-малко в сравнение със същия период на 2014 г.

Средната им мощност обаче продължава да се повишава, като през тази година е достигнала 154,4 конски сили.

Друг значим сектор на пазара са комбайните, като продажбите на дребно в него са спаднали рязко през настоящия сезон, приключващ на 31 август, и може да отчетат спад от 20% до 600-650 машини. „Може да се окаже, че това е нормалното ниво, а силните продажби през миналия сезон са били до голяма степен изключение”, заяви икономистът в асоциацията Крис Евънс.

Трети голям сектор по отношение на стойността на оборудването са фуражните хедъри, чиито продажби на дребно могат да достигнат 170 броя през сезона. „Това би бил добър ръст на годишна база и това е един от малкото видове машини, при които има увеличение. Сезонът бе доста благоприятен за фуражите, а се получи известен стимул и от предприятията за превръщането на отпадъците от земеделието в биогаз”, посочи Евънс. „С малки изключения като фуражните хедъри и прикачните пръскачки, доставките при повечето продукти са по-слаби, отколкото бяха преди година, като машините за трева се представят малко по-добре от орните. Цените на селскостопанските продукти се понижиха навсякъде от началото на годината и въпреки че по-ниските цени на влаганите материали и суровини в селското стопанство смекчиха цялостния ефект, приходите на фермерите се очаква да намалеят. Може би най-явни са проблемите в млечния сектор, където надеждите за стабилизиране на спадащите цени на млякото досега бяха опровергани ”, добави той.

За останалите видове машини от асоциацията се базират върху данните за продажбите на едро, които сочат, че търговците не са склонни да дават допълнителни заявки, тъй като търсенето остава несигурно и е налице излишък от непродадено оборудване втора ръка. Като най-важен фактор за свиването на продажбите на ново оборудване е увеличаването на непродадената употребявана техника в складовете на дилърите, макар че и замяната на нова техника срещу обратно изкупуване на старата не отчита голям оборот.

Според Евънс друг неблагоприятен фактор е силата на паунда спрямо еврото, което едновременно намалява конкурентоспособността на британските стоки и води до понижаване на базовите плащания за фермерите в паунди. „Истинският проблем е свързан с липсата на търсене от чужбина, което намаля заради високия курс на паунда спрямо еврото”, изтъкна Евънс.

От асоциацията не виждат признаци за промяна на ситуацията до края на годината, но се надяват спадът на продажбите да се забави.

Британските фермери свиват вложенията в нова техника
6623
 

Последни материали
Виж
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
Свързани материали
Виж
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
От 20 до 24 февруари
И АГРА 2024 ще бъде под мотото за прецизно земеделие!
Чисто новият компактен колесен товарач L95 и изключително компактният телескопичен товарач TL25.60 на Bobcat
Bobcat с последни иновации на Агритехника 2023
Втора част
За и против обработката на почвата
Важно за кандидатите!
Калкулатор и цени за техниката за екологична модернизация, субсидирана по ПВУ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини