Начало » Новини » Света
25.07.2015 г.

Русия ще унищожава забранените за внос от ЕС хранителни стоки директно на границата

Борба с контрабандата

Руският президент Владимир Путин се е съгласил с предложението на министъра на селското стопанство на страната Александър Ткачов хранителните стоки от Европейския съюз, които са включени в списъка на забранените за внос в Русия и бъдат открити при опит за внасяне, да бъдат унищожавани директно на границата, съобщи агенция „Интерфакс”. „Наистина, проблемът съществува, а очевидно, за съжаление, някои недобросъвестни компании използват факта, че стоките се пренасочват през трети страни, за да попаднат в територията на Русия, и така се осъществява контрабанда“, обясни руският премиер Дмитрий Медведев. По думите му от това страдат преди всичко руските фермери, които произвеждат също толкова добра продукция, която обаче не могат да реализират на пазара.

Само преди дни от руската Федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Россельхознадзор) обявиха, че през първата половина на 2015 г. е регистриран рязък ръст на опитите за внос на забранени продукти през граничните ветеринарни пунктове. „Общото количество на забранената за внос продукция от физическите лица, внасяна с нарушения на ветеринарните изисквания, е нараснало със 7,2 тона през първата половина на 2015 г., достигайки 30,8 тона”, обявиха тогава от ведомството. Това означава, че на годишна база количествата на неправомерно внесените продукти са нараснали 4,2 пъти.

Сред причините за задържането на внасяните в Русия продукти са и опити за подправяне на документи, като от Россельхознадзор многократно са регистрирали опити за пренасяне на месни и растителни продукти със сертификати за сокове, дъвки и други стоки. Друг вариант е недобросъвестните доставчици просто да сменят страната на произход на стоката.

От ведомството отбелязаха също, че напоследък са се увеличили опитите за внос на цели партиди свинско и други продукти в големи количества под формата на багаж. „В 8 от случаите теглото на незаконните товари надхвърляше един тон. При всеки от тези случаи собствениците на партидите забранени стоки нямаха съответните ветеринарни документи, съпровождащи пратката”, обясняват от Россельхознадзор.

През август 2014 г. Русия забрани вноса на месо и месни продукти, риба, мляко и млечни стоки, плодове и зеленчуци от САЩ, Канада, ЕС, Норвегия и Австралия в отговор на санкциите, които те наложиха спрямо нея заради окупирането на Крим и положението в Източна Украйна. В края на юни срокът на действие на забраната бе удължен до 5 август 2016 г.

Русия ще унищожава забранените за внос от ЕС хранителни стоки директно на границата
7066
 

Последни материали
Виж
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини