Френски учени са открили в клетките на венчелистчета фермент, отговарящ за синтезирането на една от основните съставки на аромата на розите, става ясно от публикация на резултатите им в списание „Сайънс”. Те смятат, че откритието може да бъде използвано и за селектиране на рози със силна миризма. Голяма част от сортовете рози, които се отглеждат сега, ухаят относително слабо, тъй като за селекционерите от доста време бяха важни други техни характеристики като цвят и устойчивост на вехнене.
Досега учените бяха установили част от ферментите, които участват в синтеза на летливите вещества, образуващи миризмата на розите. Повечето проучвания, посветени на тази тема, са свързани с проучването на биосинтеза на алкохолните съединения монотерпени – една от основните групи вещества, осигуряващи приятния мирис на розите. В тяхното производство участват ферментите терпенсинтази. Част от учените смятаха, че само терпенсинтазите са нужни на розите за създаването на монотерпени, но благодарение на новото откритие още един фермент бе включен в групата, отговаряща за този синтез.
„Силното ухание на розите вероятно е свързано с фермента RhNUDX1 и монотерпените, които произвежда, а нашите резултати могат да подскажат начин за усилване на уханието при рози с ниско ниво на синтезиране на този фермент”, отбелязват Жан-Луи Маняр от университета във френския град Лион и колегите му.
В изследването учените сравнили генетичния код на 2 сорта рози - Papa Meilland и Rogue Meilland, от които първият е със силен мирис, а вторият – с много слаб. Маняр и колегите му установили, че за синтезирането на гераниол – алкохол с ярко изразен мирис на роза, който е основна съставка на розовото масло – отговаря именно ферментът RhNUDX1.