Начало » Важно за фермера » Животновъдство
13.07.2015 г.

Експерти от 33 държави обсъждаха опазването на египетския лешояд

Форум

Снимка: БДЗП

В началото на юли в софия се проведе международната работна среща, посветена на световно застрашения от изчезване египетски лешояд. Организатор на форума беше Българското дружество за защита на птиците, а самото събитие се проведе в рамките на LIFE+ проект „Помощ за египетския лешояд“. Идеята е да бъде разработен план за действие за опазване на балканската, кавказката и централно-азиатската популация на египетския лешояд по миграционния му път и в местата за зимуване.

На семинара присъстваха над 70 представители на институции, учени, изследователи и специалисти от 33 страни, където лешоядите имат местообитания.

Като заплахи учените фиксираха основни заплахи, довели до намаляващата популация на египетския лешояд - незаконното използване на отрови за борба с хищници и на пестициди в селското стопанство, широката употреба на оловни сачми; недостатъчното количество достъпна храна, причинено от деградация на местообитанията; сблъсъци с вятърни паркове и токови удари от електропроводи; безпокойство в местата за размножаване и преследването на вида за нуждите на традиционната медицина в някои африкански страни.

Определени бяха и следните мерки за опазването на изчезващата птица - борба и редуциране на всички видове отравяния, намаляване на незаконния лов, търговията и безпокойството, предотвратяване на  сблъсъците с ветрогенератори и необезопасени електрически стълбове; изграждане на капацитет в Централна Азия, Африка и Близкия изток, насърчаване на научните изследвания извън зоните за размножаване на вида и подобряване на обмена на информация. Всички заинтересовани страни са призовани да приемат Плана за действие за опазване на балканската и централно-азиатската популация на египетския лешояд по миграционния му път и да подобрят сътрудничеството помежду си и своите усилия за опазване на вида.

Египетският лешояд е единственият мигриращ лешояд в Европа и е най-бързо изчезващата хищна птица на континента. Само на Балканите популацията му е намаляла с над 80% за последните 30 години.

Международният план за действие ще играе ролята на ключов инструмент за насърчаване на трансконтиненталното сътрудничество и прилагането на  мерки за опазването на популациите на египетския лешояд от Балканския полуостров, Централна Азия и Кавказ, Близкия изток и Африка, които заедно споделят 40% от световната популация на вида.

Срещата се организира от БДЗП в рамките на LIFE+ проект „Помощ за египетския лешояд“, финансиран от Европейската комисия и Фондация „А. Г. Левентис“, и от Меморандума за мигриращите хищни птици в Африка и Евразия (CMS/RaptorsMoU).

Експерти от 33 държави обсъждаха опазването на египетския лешояд
6032
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Черноморската пшеница отново печели египетски търг
Започва кампания за доброволци за охрана на гнезда на египетски лешояди 2016
Природозащитници
За 4 път се излюпва египетско лешоядче в наблюдавано от орнитолозите гнездо край Провадия
Екозащитници
Отново с камери ще бъдат следени египетските лешояди в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини