По данни на вестник Milwaukee Journal Sentinel в САЩ вече се обсъжда въвеждането на квоти за производството на мляко. Причината е свръхпредлагането на мляко в страната, обусловено от увеличаването на производството в страната и чужбина едновременно с повишаването на курса на щатския долар спрямо останалите валути, което затруднява износа и улеснява вноса на мляко в САЩ.
Фермерите в страната вече произвеждат прекалено много прясно мляко и това оказва натиск върху цените, принуждавайки производителите да го изхвърлят. За първите 5 месеца на годината американските фермери са се отървали от над 14 хил. тона мляко чрез създаването на млечни езера, съобщава „Блуумбърг”.
До свръхпроизводството в САЩ се стигна поради няколко причини, отчитат от агенцията. Най-важната от тях е увеличаването на броя на фермите за производство на мляко, чиито стопани наблягат на количествата с надеждата да стабилизират доходите си. Колкото по-ниски са цените, толкова повече произвеждат фермерите, влошавайки допълнително своето положение. При това търсенето на мляко и на някои млечни продукти в САЩ продължава да се понижава вече няколко години.
Освен това доскоро фермерите в САЩ често отглеждаха и прасета е телета, хранени с мляко. През последните няколко години обаче много свинеферми бяха превърнати в млечно ферми или производителите се отказаха от диверсифицирането на бизнеса и оставиха в стопанството само кравите. Това добави нови количества към вече натрупалите се излишъци.
Вследствие на тези производствени фактори от януари до май включително американските фермери издоиха 94,6 млн. тона мляко, което е рекорд за първите 5 месеца на годината.
Същевременно повишаването на курса на долара спрямо останалите валути понижава конкурентоспособността на американското мляко в чужбина, поради което все по-големи количества се насочват към националния пазар. Поскъпването на долара се отрази в спад на износа на американско мляко с 10% само за първите 5 месеца на 2015 г. в сравнение със същия период на миналата година, докато вносът нарасна с 12%.
За свръхпредлагането в САЩ освен вътрешните фактори повлияха и външните пазари. Очаква се световното производство през тази година да нарасне с 2,1% до 582,52 млн. тона, а Нова Зеландия да продаде на международните пазари рекордни количества. От 1 април в Европейския съюз пък бяха премахнати квотите за производството на мляко, въведени още през 1984 г., което също доведе до ръст на производството, а допълнителните количества бяха насочени основно към износ заради наситения вътрешен пазар.