Начало » Пазари » Зърно
21.06.2015 г.

Танева: Очакваме реколта от 4,3-4,5 милиона тона пшеница и добив от 415 килограма на декар

Нова зърнена реколта

Според редовните годишни обследвания на областните дирекции „Земеделие” очакваме реколта от 4,3-4,5 милиона тона пшеница и среден добив от 415 килограма на декар, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която вчера участва в ритуално зажънване в село Странско, община Димитровград, съобщи „Фокус”. Танева определи очакваната реколта като добра. „Независимо от лошото време под 1% са площите, които са наводнени. Надявам се, че земеделските производители в края на този сезон ще отчетат добра година”, коментира тя. Според нея нивото на добивите е реалистично и тя очаква и добро качество на зърното. „Такива са също прогнозите, ще видим като се ожъне. Времето е добро, работата, която тук е положена, е добра”, каза още министърът. Тя поздрави всички присъстващи и благодари за поканата.

Танева поясни, че в земеделието ни, особено след 2007 година, когато България се присъединява към Европейския съюз и започна плащане на субсидии, сектор „Зърнопроизводство” се е развил най-добре. „Постепенно с ежегодно увеличаване на реколтираните площи този процес тече и до момента, вече с по-слаби темпове, защото размерът на необработваемата земя стана много малък”, добави тя.

Министърът изтъкна също, че за първия прием по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” за новия програмен период има над 4 пъти повече заявления за подпомагане от предвидения бюджет. На претенции на зърнопроизводители, че са ощетени именно по тази мярка, тя посочи, че всички са ощетени поради големия интерес към програмата. „Това говори добре. Инвестиционните проекти, които бяха подадени за одобрение, предвиждат инвестиции в сектора от над 2 млрд. лева. Разбира се, ще бъде одобрена много малка част от подадените заявления, но чисто теоретично, ако програмата имаше този огромен бюджет, който се иска, това говори за готовност за реализиране на инвестиции”, коментира Танева.

Тя смята, че зърнопроизводителите са конкурентноспособни. По думите й те са основата, над която можем да надградим едно много добро, ефективно и конкурентно земеделие като цяло. „Надявам се, че точно те ще са инвеститорите, които ще допринесат най-много да възстановим обемите си и в животновъдството, плодовете и зеленчуците”, изтъкна министърът. Тя подчерта, че задачата на държавата е да направи земеделието балансирано, за да може да осигури българска храна на потребители и да възстанови традициите, продуктите и западналите производства, които са марка на България.

Междувременно Пенка Стателова, експерт в Областна служба „Земеделие” – Велико Търново, заяви, че през тази година в областта се очакват добиви от 420 килограма ечемик на декар. Жътвата там е започнала в началото на седмицата, уточни Стателова. „От засетите 98 506 декара ечемик са прибрани 7 700 декара при моментен среден добив от 417 килограма от декар. Това означава, че производството е 3 212 тона. За сравнение може да се каже, че предходната година средният добив от ечемика беше 432 килограма от декар”, каза тя.

По нейни данни при пшеницата ще бъде прибрана реколта от 611 069 декара, докато през миналата година засетите площи са били 631 000 декара. Средният добив е достигнал 463 килограма от декар, а през тази година очакваният добив е 450 килограма от декар.

„От маслодайната рапица очакваме да се прибере реколта от 90 783 декара. Жътвата на рапицата ще започне през юли. Очакваме нормална реколта. Посевите са в много добре състояние. Агротехническите мероприятия, които са проведени са както трябва. Такива са сеитбата, третирането с препарати, торенето и подхранване на почвата. Жътвата на реколтите продължава до края на юли”, добави експертът.

Към този момент в Лясковец са прибрани 150 декара реколта, в Павликени – 5 500, в Свищов – 300, в Сухиндол - 250, а в Стражица – 1 500 декара.

Танева: Очакваме реколта от 4,3-4,5 милиона тона пшеница и добив от 415 килограма на декар
4974
 

Последни материали
Виж
Според резултатите от втора министерска проверка за по-малко от месец
В Монтанско чистят незаконните сметища и откриват нови
Имотът е с обща площ от 8378 квадратни метра с няколко производствени сгради
Продават за над 1 милион лева ипотекиран фуражен завод в Пловдивско
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Производител в Кюстендилско обаче се опасява от напукване на плодовете
Черешите от Петрич поевтиняват на пазарите в югозападна България
Представят и условията за изпълнение на одобрени проекти по мярка 6 от ПРСР
Разясняват възможностите за подпомагане по стратегическия план в Опака
Свързани материали
Виж
Производител в Кюстендилско обаче се опасява от напукване на плодовете
Черешите от Петрич поевтиняват на пазарите в югозападна България
Очаква се свиване и на износа и съвсем минимално на крайните запаси
Влошават се перспективите пред световната реколта от царевица през новия сезон
Производителите се надяват на ръст на изкупните цени и на украинската помощ
Дъждовете напоследък върнаха надеждата за нормална зърнена реколта
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини