Начало » Новини » Страната
01.06.2015 г.

Говедовъдите отчитат основно плюсове от националната си среща

Може би в скоро време браншовиците ще се обединят в конфедерация

Михаил Михайлов Снимка:Farmer.bg

Какво се случи на първата среща на говедовъдите, проведена в края на миналата седмица в Старозагорски минерални бани. Отговор на този въпрос дава Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите в България, представяйки намеренията и резултатите от срещата. Според него най-важното е, че в срещата, проведена под мотото „да спасим  млякото на България”  са участвали над 150 говедовъди от цялата страна, които в спокойна обстановка са обсъдили /за кои ли път/ тежкото състояние на сектора и мерките за излизане от кризата. 

ИДЕЯТА ЗА СБИРКАТА: Ръководството на Националния съюз на говедовъдите в България беше планувало през есента да се състои Първата среща на говедовъдите, с която да се постави началото на подобни срещи, както правят Асоциацията на зърнопроизводителите и Асоциацията на земеделските производители. Представяте ли си какво ще стане, ако през месец ноември тези три организации плюс овощари, зеленчукопроизводители  всички други организации от земеделието проведат една национална конференция. България ще се научи да уважава хората, които ги хранят и ще разбере кой дава над 10% от брутния вътрешен продукт на страната. И нека си разправят, че се возят в джипове.

РЕАЛНОСТТА: Разбрахме, че говедовъдната изложба в Сливен се отлага за есента и решихме тази среща да я направим в края на май. Тежката криза, в която влезе млечният сектор, отприщи недоволството на фермерите и митингът край Димитровград изпълни предназначението си да извести цяла България, че нещо се случва в млекопроизводството, че се очакват много фалити и много разбити надежди за осигуряването на насъщния. Дойде времето да се седна около масата и в спокойна, работна обстановка да се обсъдят проблемите. Така се стигна и до хотел «Марица» –Старозагорски минерални бани.

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА: Може би едно от най-интересните събития по време на срещата. Присъстваха не само журналистите и организаторите, присъстваха всички желаещи и им бе дадена думата и от направените изказвания мероприятието само спечели, защото се чуха много страни. Имаше повишаване на тон, имаше неудобни въпроси, имаше сърдене, но в крайна сметка се чуха както млекопреработвателите, така и млекопроизводителите-били те едри или дребни.

Имаше обвинения, че това е конференция на млекопреработвателите, че някои от исканията защитават техните интереси. Стигна се дори до обвинения , че някои от предложенията ще работят против интереса на фермерите. Имаше и обвинения против браншовиците, че харчели много пари. Искам да кажа за НСГБ, че досега всеки негов член, където и да е ходел, винаги разходите са били за негова сметка. Също така имаме доста членове, които имат и мандри и животни, но позицията им  е била в защита на животновъдите. Това се каза и в отговора им, че са твърдо против използването на вносни млека и растителни мазнини.

КОНФЕРЕНЦИЯТА: Залата се оказа тясна за присъстващите, което говори за големия интерес .Тук трябва да благодарим на седемте фирми, работещи с нашите фермери, които помогнаха за провеждането на мероприятието. Те успяха да направят и презентация на новите продукти и разработки, които предлагат на пазара.

Бурната пресконференция сякаш донесе спокойствие в залата и първата лекция, изнесена от доц.Божидар Иванов от Института за пазарна икономика предизвика необходимия интерес. Стана ясно, че сме пропуснали сроковете за подготовка при отпадането на квотите и ще има доста трудности занапред. Да се готвим за цени на млякото около сегашните и да търсим пътя за изплуване не само от помощи а и от повишаване на средната продуктивността и нов мениджмънт във фермите.

Интересни презентации направиха доц.Теодора Ангелова от Земеделския институт в Стара Загора и Николай Вълканов-един млад и знаещ анализатор по отношение развитието на месодайното говедовъдство.

Във връзка с рекламираното напоследък сдружаване Рангел Матански разказа на колегите си през какви перипетии е минал, докато най-после сдружението «Фермерско мляко» в Раковски е започнало да работи.

Да не забравим, че най-младата организация на Асоциацията на Абердин Ангуса и Херефорда също ни запозна с целите които си е поставила. Председателят на НСГБ Димитър Зоров засегна най-важните проблеми, които има секторът в момента, и какво е направено и изпълнено от управляващите. Изказвания направиха и проф.Васил Николов и проф.Живко Кръстанов.

ГОСТИТЕ: Националната асоциация на зърнопроизводителите участва с един от зам.председателите си Радослав Христов, които препоръча кооперирането, колкото и да звучи като химера днес и посочи като пример как тяхната организация го прави. Също така даде ценни съвети по някои икономически въпроси.

Прочетоха се поздравителни адреси от декана на Тракииския университет проф. Радосрав Славов, Асоцицаията на Абердин ангуса и Херефорда и института в Костинброд.

Гостите от Гърция, водени от Атанасиус Василии, председател на млекопроизводителите в цяла Гърция, разказа каква е ситуацията в момента в сектор мляко. На някои въпроси той отговори така - до първи април вземахме субсидия за качествено мляко, сега не вземаме, успяхме да етикираме нашите млечни продукти с мотото- мляко произведено в Гърция, внедрихме млякото седем дни. За съжаление с големите вносове, които направихме през последните години от Европа, си внесохме и доста болести.

Според него в момента в Гърция в сектор мляко няма сива икономика и вероятно е така, защото там  млечните крави са само 87 000.

На въпроса колко говедовъдни организации имат в Гърция, той отговори, че е само една- тяхната. Има и още две - за опазване на аборигенните породи и тази на месодайните.

Какво да кажем ние с поне 15 организации само в говедовъдството-били развъдни или на производителите. Гръцките колеги ни казаха, че вносът  на млека е увеличен и независимо че гърците  уважават държавата и фермерите си и  купуват гръцкото, кризата настъпва и при тях. Те изказаха уверение, че винаги са готови да подкрепят нашите искания и участват в съвместни протести.

МИНИСТЪРЪТ: Благодарим на министър Танева, че уважи нашата среща и не се уплаши да влезе в директен диалог с големия брой” разгневени” фермери. За съжаление първите и думи бяха-нямам добра новина. Обясни подробно какво е направено и какво се прави. Отговори на всички зададени и удобни и неудобни въпроси. И въпреки че нямаше новина, вдъхна някаква надежда.

ДАМЯН ИЛИЕВ: Новият директор на Българската агенция по безопасността на храните също уважи форума и отговори на всички зададени му въпроси. Отчете и пропуските в досегашната работа на агенцията, а те не са малко. От НСГБ бе направено предложение в бъдещи съвещания на агенцията, когато се вземат решение относно фермите да се викат представители на бранша и частно практикуващите лекари и да не се получава затъмнението от кампанията син език от миналата година.

Изоставането изпълнението на ДПП вече е факт. Също така да се разгледа програмата и актуализира. Третият въпрос бе свързан с екирисажите  и клането на говеда.

ИЗВОДИТЕ: „Борбата” продължава за спасяването на българското мляко. Вероятно ще има още доста митинги, за да ни чуе Европа и помогне на нашите фермери, както го прави за доста страни.

Вероятно ще има съвместен митинг с румънските говедовъди, а след това и с гръцките фермери. Трябва да се даде отговора къде отиват над 600 000 т произведено мляко и кой печели от това.

Трябва да се даде отговор къде отиват 150 000 заклани говеда и кой печели от това. Какви количества мляко се внасят от чужбина и качествени ли са те. Контролът е един от факторите, който би подобрил отчасти нещата. Това го искат млекопреработвателите.

Въпросите за пасищата изглежда ще бъдат решени през 2016 г. Има голяма надежда да се реши и въпросът с етикирането и промените в Наредба 26, която отчасти ще реши проблема в някои ферми. Разбра се, че с ниска продуктивност от кравите няма излизане от кризата и трябва освен икономическите лостове да се използват и лостовете на селекцията.

НОМИНАЦИИТЕ: В тази тържествена обстановка бяха връчени удостоверенията за членство в НСГБ. След проведеното общо събрание на съюза на 16.12.2014г бе приета промяна в устава за членство и на отделни фермери. В резултат на това бяха приети 15 говедовъди от Ботвградско, 17 фермери от Казанлъшки район, фермерите от „фермерско мляко”-Раковски, по един фермер от Свищов и Петрохан, сдружението от гр.Руен и един от най-големите фермери в страната-Недко Митев от Добрич.

След това бяха връчени поздравителни адреси от НСГБ на Минчо Иванов- фермер от Кортен с благодарност за труда, който е положил като председател на АРЧШПБ, на Панайот Тодоров, зам.председател на НСГБ за всеотдайността му при защита правата на фермерите.

Поздрави получи и АРЧШПБ. Благодарение и на нея средната продуктивност от контролирана крава е вече над 7000 кг. След прочитане доклада на развъдната асоциация от Ангел Йонов се пристъпи и към обевяване на класацията на фермите по продуктивност.

За първи път се направи класиране на номинираните най-високопродуктивни ферми в България. Пликът с ферма номер едно отвори министър Танева и за ферма номер едно в топ 10 за България за 2014г бе обявена фермата на Мариана Зорова..-с.Добри дол,обл.Монтана

 

 Ферма                                                              бр.крави      кг.мляко   %м.в

 1.ЗП Мариана Зорова   Добри дол                    267         11802          3.91

 2.ЗП Светла Манева   Пловдив                         108         10709          3.78

 3.ЕТ Кохортис Милк  Кортен                            262         10790          3.90

 4.ЗП Тодор Узунов    Венец                               161         10179          4.30

 5.Асеница - 96   Асеновград                               370         10029          3.46

 6.ЕТ Диана-Ми   Кортен                                     920           9895          3.80

 7.Янкови   ООД    Априлово                              251           9877          3.94

 8.Планета -98      Поликраище                           190            9452          3.80

 9.Вароша - 05  ООД   София                              524            9154         3.98

10.Антон Тончев   ЕООД  Хасково                     90            9062          3.90 

 

КАКВО НЕ СВЪРШИХМЕ: Не се набеляза план за действие. Наистина в присъствието на толкова много хора е доста трудно, но в работна среща с участие на представителни групи от организациите това може да стане. Не се изпълни и един от замислите на срещата. Поне да започнат първи разговори за обединение на съществуващите организации макар, че много от редовите фермери изказаха такива искания.

 Че всеки иска да е водач, става ясно и от интервютата на изказващите се -всеки си говори нещата така, както ги разбира, няма единомислие, няма идея за съвместни действия.

Неслучайно и името на форума бе Първа среща на говедовъдите. Много ни се искаше да добавим в България, за съжаление това не стана и сега. Това е един важен въпрос, който трябва да се реши в най-скоро време, защото и на министрите взе да им писва от многото съществуващи организации, поднасят се различни искания говорят се различни неща.

Ясно е че това е във вреда на фермерите и самите те, както казах вече, искат обединение. Така, че господа лидери помислете по този въпрос и реагирайте адекватно.

Михаил Михайлов

Говедовъдите отчитат основно плюсове от националната си среща
8670
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Проверките за преходната помощ, заявена преди 2023 г., стават по стария ред
Решения на Министерския съвет
Кабинетът реши: „Капитан Андреево” вече е обект от националната сигурност
Управителен съвет ДФЗ
Готово е второто класиране на пчеларите, кандидатствали по националната програма
Министерството на земеделието за преговорите по ОСП
Две години след неизпълнение на новите екосхеми има възможност за прехвърляне на средства към друг стълб
ДФЗ преведе първите над 17 млн. лева на животновъдите за Кампания 2020
Парите ще се платят през февруари 2021 г.
До 2022 година ще има преходна помощ за тютюн
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини