Начало » Новини » Страната
13.10.2023 г.

Проверките за преходната помощ, заявена преди 2023 г., стават по стария ред

Нормативни промени
Проверките за преходната помощ, заявена преди 2023 г., стават по стария ред

sinor.bg

С промени в Наредба 19 за реда, по който става контролът на схемите за преходна национална помощ, се предвижда държавите членки, предоставили преходна национална помощ в периода 2015 – 2022 г., да могат да я продължат, като променят референтния период - не по-късно до 2018 г. По този начин ще бъде избегнато значителното намаляване на тазци подкрепа за определени сектори, четем в мотивите към наредбата.

Известно е, че в Стратегически план за развитието на земеделието и селските райони България избра да прилага нов референтен период 2016 – 2018 г. за производството на тютюн. В него е записано, че „Промяната на реда за контрол върху националните доплащания на площ, където изискванията референтния период налага и промяна на подхода – преминаване от метода на средната стойност на 3-те години към метода на предпочитана година сред 3-те.“. Страната ни реши да предостави възможност на всеки земеделски стопанин да посочи (еднократно при заявяването на схемата) предпочитана година от референтния период 2016 – 2018 г., за която ще бъдат взети предвид изкупените количества за определяне на подпомагането.

По преходната национална помощ за говеда, необвързана с производството, референтната дата 28 февруари 2009 г. се променя на 31 декември 2018 г. В Стратегическия план се посочва, че преходната национална помощ има съществен социален ефект за животновъдите, защото осигурява подкрепа за уязвими сектори на малки и средни земеделски стопани, които имат реални потребности от допълване на дохода и ще насочи допълнително подпомагане към стопани, които не получават подпомагане по интервенциите за директни плащания, освен преходната национална помощ.

Новата нормативна рамка за подпомагане на земеделието в ЕС, под формата на допълващи се интервенции, формулирани въз основа на целите и показателите, заложени в Регламент (ЕС) 2021/2115, налага и съответни изменения в Наредба № 19 от 2015 г. Те са свързани както с използваната терминология, така и със съдържанието на уредените в Наредба 3 от 2023 г. интервенция за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, интервенция за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството и  интервенция за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството. В проекта на наредба са отразени новата реферeнтна дата по интервенцията за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството и новият референтен период по интервенция за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството. Редът за извършване на констатации за спазване на изискванията на интервенцията за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството, е синхронизиран с променените условия за допустимост на подпомагането по тази интервенция.

С измененията се създава и преходна разпоредба, според която за проверките по заявленията за подпомагане по схемите за преходна национална помощ за периода 2014 – 2022 г., подадени преди 1 януари 2023 г., се прилага досегашния ред.

За да се избегне създаването и прилагането на различни правила при извършване на проверките, по отношение на идентични по съдържание интервенции, проектът на наредба препраща към правилата за извършване на проверки по интервенциите, финансирани от европейските земеделски фондове, уредени в Наредба 3 от 2023 г. По отношение на вида и размера на санкциите, налагани при неизпълнение на изисквания на интервенциите за преходна национална помощ, проектът на наредба реферира към съответните норми на изменения Закон за подпомагане на земеделските производители.

По отношение установяването на непреодолима сила и извънредни обстоятелства, наредбата създава референция към Наредба 4 от 2023 г. за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции за подпомагане на площ и за животни (обн., ДВ, бр. 30 от 2023 г.).

Предложенията за промени в тази наредба се приемат до 13 ноември, съобщиха от МЗХ.

Проверките за преходната помощ, заявена преди 2023 г., стават по стария ред
5621
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
ДФЗ
Преведени са 70 млн. лева преходна помощ за тютюнопроизводителите
Очаква се изплащането
Утвърдени са 54,6 млн. лева по преходните помощи за говеда, овце и кози
Управителен съвет ДФЗ
Тютюнопроизводителите ще получат 72 милиона лева за Кампания 2021
За пръв път България ще използва тавана по de minimis от 36 милиона лева
ДФЗ одобрява днес новите помощи по de minimis
Ставките са определени на 26 януари
До 28 януари превеждат втория транш по две от схемите за животновъди
Фонд „Земеделие”
Близо 14 млн. лв. са платени по преходната помощ за овце и кози на над 5 200 фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини