Начало » Новини » Страната
29.05.2015 г.

Танева ще участва в празника на горнооряховския суджук

Местни инициативи

Farmer.bg

На 30 май министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще участва в Празника на горнооряховския суджук, който тази година ще се проведе в рамките на майските празници, свързани с отбелязването на 145-та годишнита от обявяването на Горна Оряховица за град, съобщиха от общината. В рамките на празничната програма министър Танева ще се включи в откриването на експозиция „Горнооряховски суджук“ в Историческия музей на града. Събитието ще се проведе от 10.30 часа, след което ще има официална церемония в Градската градина от 12.30 часа.

Всяка последна седмица на май горнооряховци отбелязват празника на суджука. Ако сте ценители на горнооряховския суджук, това е вашето събитие, съветват организаторите.

Освен традиционното кулинарно шоу той  е съпътстван с различни състезания, сцена на открито с гостуващи изпълнители, щандове за продажба на вкусния деликатес, временни търговски обекти, забавни игри за родители и деца, фолклорна програма - приятните емоции в дните на панаира са гарантирани за всеки.

Историята на суджука датира от столетия, когато предприемчиви и находчиви горнооряховци създават своя рецепта за консервиране на месо.

Първото свидетелство за масовата продукция на този деликатесен продукт, е ферман от далечната 1538 година на султан Сюлейман I Великолепни, с който се дава правото на Рустем паша да владее земите и да прибира данъците от производство на суджуци в Раховиче-и-гебр, т.е. днешният град Горна Оряховица.

Традицията – развивана и поддържана, се пренася от поколение на поколение, докато през епохата на Възраждането, горнооряховци набират най-после смелост да се представят със своя продукт и пред Европа. Така, през 1861 година, произведеният от горнооряховеца Михаил Николов суджук, е отличен с медал на Международното изложение в италианския град Торино. От силните местни традиции в изработката на сухи колбаси и мезета е впечатлен и известният австро-унгарски етнолог и пътешественик Феликс Каниц, който не пропуска да отрази това в книгата си “Дунавска България и Балканът” от 1882 година. Реклама от далечната 1911 година на произведения от горнооряховската фамилия Недеви суджук, е намерена в “Български алманах”, което говори за популярността на продукта от край време. Така, неусетно през годините, един хранителен продукт се превръща по своеобразен начин в символ не само на Горна Оряховица, а и на региона около нея.

Горнооряховският суджук получи одобрението на Европейската комисия и ще бъде регистриран като първата географска марка на България. Това означава, че деликатесът ще може да се произвежда само в определен географски район на Европейския съюз.

Танева ще участва в празника на горнооряховския суджук
9690
 

Последни материали
Виж
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Мнения
Красимир Кумчев: Революционни промени са нужни за отрасъла!
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Свързани материали
Виж
Предстоящо
От 8 до 10 юни се провежда 12-то издание на празника на горнооряховския суджук
Днес се открива празникът на горнооряховския суджук
Обещания
Танева: Агенциято по храните трябва да отговори на очакванията на бизнес и потребители
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини