Начало » Новини » Страната
21.05.2015 г.

От 2016 г. и ливадите ще се дават само на фермери с животни

Нови мерки в подкрепа на млчения сектор

Farmer.bg

От следващата година всички държавни и общински ливади, пасища и мери ще се отдават под наем само на фермери с животни. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева след днешната извънредна среща с представители на животновъдните организации, която се проведе в Министерския съвет по инициатива на премиера Бойко Борисов. До края на деня работна група от агроведомството ще подготви промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с които се предвижда от февруари 2016 г. администрацията да бъде задължена да отдава под наем държавните и общински ливади, пасища и мери само на фермери с животни. С предишните промени в закона беше оставена вратичка ливадите да се ползват и от не фермери. Това позволи на местните управи да запазят старите договори с приближени до местната власт собственици, които не живеят в селата, но получаваха помощ за високопланинските пасища.

Така европейските и национални субсидии се ползваха от икономически неактивни субекти, докато животновъдите не получаваха насърчения за постоянно затревените площи. Според министър Танева с поредните промени тази практика ще се преустанови, така че близо 30 на сто от общинските ливади да се преотдадат под наем на животновъдите.

На днешната среща браншовиците са поставили за обсъждане важни въпроси, свързани с кризата в млечния сектор. „Проблемите са изключително сериозни, затова и по много от предложенията ще търсим разрешение с нови срещи, които ще започнат още следващата седмица”, обясни още Танева.

Министърът заяви, че още на следващото си заседание фонд „Земеделие“ще гласува 26 млн. лв. по схемата de minimis за фермите. Решено е за овца майка да се отпуснат по 7 лв., а за млечното говедовъдство по 100 лв. на млечна крава.

За да се отвори пазарът на млечни продукти, ще се предложат още промени в законодателството, така че да се насърчи покупката на мляко, сирене и кашкавал от родни производители.

„Целта е държавната администрация, училищата, армията, МВР, затворите и всички останали структури да се снабдяват основно със стоки, произведени по българския държавен стандарт, без да се нарушават принципите на европейския единен пазар”, посочи Димитър Зоров, който е в управата на две от националните асоциации по млекопреработване и говедовъдство. Предвиждат се промени и в Закона за обществените поръчки, чрез които да се прокарат текстовете, защитаващи родното произовдство. „За новата учебна година министерството ще приложи и схема „Училищно мляко“ за детските градини и училищата с общ бюджет около 8 милиона лева“, подчерта министър Танева и допълни, че тази схема има много малък процент европейско подпомагане. Очаква се по нея с предимство отново да участват български мандри.

Ще се работи и по нова схема за контрол на пазара, тъй като животновъдите са крайно недоволни от неефективната работа на Българската агенцея по безопаснотта на храните, посочи овцевъдът Бойко Синапов. Пред Farmer.bg той поясни, че на срещата е присъствал и главният прокурор Сотир Цацаров, който е поел ангажимент да организира системен контрол, насочен срещу сивия сектор.

Въпреки днешната среща животновъдите от Южна България ще проведат насрочения за утре протест, тъй като са недоволни от огромния спад на изкупните цени на млякото, посочи Пенко Налбантов, председател на асоциацията «Тракия милк». "Поканихме министър Танева на протеста край Димитровград, за да обясни на място какви мерки ще предприеме кабинетът и ако програмата й не е натоварена, тя обеща, че ще дойде", посочи Налбантов.

Самата Танева заяви, че държавата категорично застава зад проблемите на млечния сектор и ще работи за тяхното преодоляване. В тази връзка страната ще продължи да изисква и допълнителна компренсаторна помощ от Европейската комисия заради кризата на пазара, предизвикана от руското ембарго.

От 2016 г. и ливадите ще се дават само на фермери с животни
13035
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
След цялостното обследване на земеделската площ
Над 3,1 милиона декара с пасища и ливади са станали гори
В МЗХ ще се проведе втори Консултативен съвет по поземлени отношения
Животновъди предлагат
Фермери: Превръщат пасищата и ливадите в пустини с така нареченото „почистване”
В обезлюдените региони
Близо 200 хил. декара ниви и ливади в Тетевенско са станали гори
Законодателство
Депутати ще улеснят фермерите с животни да ползват с предимство пасищата и мерите
Канонада от пожари, възникнали от човешки грешки
Последният пожар в Свиленградско е предизвикан при почистване на храсти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини