Начало » Пазари » Зърно
18.05.2015 г.

Фермери: С очакваното закриване на службата по зърното мафията побеждава

Становище

Farmer.bg

Министерството на земеделието предлага със специален закон Националната служба по зърното (НСЗ) да бъде закрита, защото за времето от създаването й през 1998 г. досега е успяла да изпълни задачата си и да предотврати  зърнените кризи в страната. Проектът на закона е качен на интернет страницата на ведомството и до две седмици фермерите трябва да дадат становищата си по него. Пред Farmer.bg земеделци изразиха опасения от завихряне на зърнената мафия, която след отпадането на контрола върху складовете би възстановила кражбите. Дори при сегашната система на контрол фермери са "изгаряли" с кражби на големи количества пшеница, които са съхранявали под наем в някои складове, посочи и Злати Златев, директор на службата по зърното.

В мотивите за ликвдидация на службата се посочва още, че тя е създадена след зърнената криза от 1998 г. като реакция на неблагоприятната пазарна ситуация. Тогава със Закона за търговия и съхранене на зърното бяха въведени редица мерки, насочени към контрол на търговията и запасите на зърно в страната и за гарантиране на зърнения баланс. Въведена беше системата на лицензираните публични складове за зърно и зърнохранилища, при която основните обекти за съхранение на зърно са поставени под контрола на държавната администрация, която разрешава и проверява тяхната дейност.

След влизането на страната в Европейския съюз обаче в ход е еврозаконодателството, което заедно с обратното начисляване на ДДС засили контрола и обезсмисли дейността на службата.

"Въведените и прилагани от службата лицензионни и регистрационни режими все повече се превръщат в пречка за производителите, съхранителите и търговците на зърно", се посочва още в мотивите. Прилагането на всеобхватен контрол на пазара на зърно затруднява дейността на бизнеса, а въведените от администрацията такси са допълнително финансово бреме за него. Съществуващото държавно регулиране на пазара на зърно не кореспондира с либералния режим, прилаган в другите сектори на земеделието. Това прави наложително премахването на въведените лицензионни и регистрационни режими прилагани от Националната служба по зърното.

Затова с новия закон се урежда ликвидацията на службата за зърното. Изцяло се отменя и Законът за съхранение и търговия със зърно от 1998 г. Регламентира се прехвърлянето на Централната лаборатория за окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи към Българската агенция за безопасност на храните.

Уреждат се служебните и трудовите правоотношения със служителите на закритата служба.

Прекратява се действието на издадените лицензии на публични складове и удостоверения за регистрация на зърнохранилища и се дава възможност лицата, които са били лицензирани като публични складове да получат обратно документите за банкова гаранция.

По отношение на издадените складови записи за влог на зърно законът препраща към правилата на Търговския закон. Прекратява се гаранционният фонд, създаден на основание на отменения закон, а ликвидацията на имуществото му се извършва по реда на Търговския закон. Предвидени са преходни правила за неприключилите административни процедури и административнонаказателни производства.

Контролът за качеството на зърното ще се поеме от Българската агенция по безопасност на храните, като Централната лаборатория за окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражите ще влезе в нейната структтура.

В Закона за прилагане на общата организация на пазара на земеделски продукти на Европейския съюз се правят следните изменения и допълнения:

Уреждат се задължения на физическите и юридическите лица, които са изградили, придобили или стопанисват обекти за съхранение на зърно да подават декларации в съответните областни дирекция „Земеделие” за местонахождението и капацитета на обектите и за наличното количество зърно в тях.

На областните дирекции „Земеделие“ се възлага след проверка на декларациите да водят и съхраняват бази данни за обектите за съхранение на зърно на територията на областта и за лицата, които ги стопанисват, като на централно ниво в МЗХ се съхраняват бази данни за цялата страна. Земеделските производители подават декларация за количеството произведено и налично зърно.

На Министерството на земеделието и храните се възлага да провежда ежегодно представително окачествяване на добитата реколта от пшеница, ечемик, слънчоглед царевица и ориз.

На министъра на земеделието и храните се делегира правомощие да издаде наредба, с която да бъдат уредени условията и реда за подаването на декларациите, воденето и съхранението на базите данни, упражняването на контрола и провеждането на представително окачествяване.

Предвидени са административни санкции, които се налагат при неизпълнение на регламентираните задължения и реда за тяхното налагане.

Уредено е подаването на специални декларации за произведените количества оризова арпа и за запасите от ориз, съгласно изискванията на Регламент (EO) № 1709/2003 на Комисията.

Фермери: С очакваното закриване на службата по зърното мафията побеждава
14163
 

Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Свързани материали
Виж
Кадрови промени
От 2024 г. щатовете в службите за съвети падат на 75, но ще има 120 нови временни назначения
Решения на МС
Нови задължения на службата за съвети в земеделието
Решения на Министерския съвет
Земеделската служба в Борово ще се помещава в Две могили
Предстоящо
На 7 и 8 април семинари за фермери, организирани от „Съветите в земеделието”
Дано да започнат поне от 2022 г.
С 28-те си мобилни офиси службата за съвети ще действа до 2025 г.
НССЗ
На 24 юни в Джебел се организира семинар за производството на картофи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини