Начало » Новини » Коментари
14.05.2015 г.

Притиснати от кризата, фермери отчаяно настояват за субсидии при млякото

Пореден призив

Farmer.bg

След като преговорите на животновъдите с администрацията се оказаха в задънена улица, управнителният съвет на Националния съюз на говедовъдите в България излезе с обръщение до земеделския министър Десислава Танева, с което настоява за незабавни мерки в подкрепа на бизнеса. В седем точки браншовиците изреждат исканията си, основното от които е да се отпуснат субсидии при изкупуването на кравето и овчето мляко, за да се стопира спадът в изкупните цени. Фермерите настояват на литър краве мляко субсидията да бъде 20 ст., а за литър овче – 30 ст. В момента цените са паднали до критични нива, в резултат на което дори крупни ферми фалират, се посочва в обръщението.    

В тази връзка от съюза настояват веднага да започнат промени в Наредбата за рекламиране родното производство, така че върху етикетите на всички произведени от българско мляко млечни продукти да има надпис „изцяло произведено от българско мляко”. В Гърция се прилага схемата „мляко-седем дни”, която е сериозна бариера срещу използването на европейска суровина, защото показва на потребителя, че трайността на продукта не надхвърля 7 дни. Родните браншовици предлагат да се помисли за подобна защитна мярка и в България.

От съюза настояват при провеждането на търгове за държавна поръчка при снабдяване на армия, училища, детски градини,общини и др. с млечни продукти предимство да има произведените от български мляко по БДС сирена, кашкавали и мбека.

"Кризата в сектор млекопроизводство продължава да се задълбочава и въпреки проведените срещи с министър Танева,  на практика нищо не се случва. Почти всички наши предложения или  искания се отхвърлят и не се прави дори опит  за тяхното прилагане", посочва председателят на съюза Димитър Зоров.

От съюза настояват още да се засили проверката на качеството на вносните млечни продукти.

Продължаваме да искаме по-ниска ставка на ДДС върху хранителните продукти или на част от тях, в това число и тези, произведени от мляко и месо. До момента никой не ни е дал убедителен отговор защо това не е възможно за България, докато в много европейски страни, включително и Румъния от първи юни 2015г се прилага успешно, се посочва в обръщението.

Въпреки декларациите на администрацията, че животновъдите вече ползват общински и държавнни пасища, от бранша са против изкуственото трансформиране на пасища и мери в ливади, за да се източват европейски средства за хора, които нямат нищо общо с животновъдството.

Те настояват право на подпомагане по директните плащания на единица площ за пасища,мери и ливади да имат само животновъдите, в противен случай настояваме за проверка на всички,които са заявили ливади за подпомагане по Директните плащания и не са животновъди,като задължителен критерии да бъде наличие на техника за косене и разходо-оправдателни документи за реализацията на сено.

При не изпълнението на това условие да бъдат лишени от субсидия,защото те ще са само едни крадци на европейски средства формирани от нашите данъци.

От съюза са притеснени и заради ваксинацията на говедата, защото по места липсват ваксини за извършване на втората имунизация на животните.

"Уважаема г-жо Танева, нееднократно се обръщахме към Вас за провеждането на  работна среща по въпросите касаещи само сектор мляко, но до сега такава не е проведена  и доведи до увеличаване на проблемите и нагнетяване напрежение у фермерите, което не е желателно", посочва още Заров.

Затова от съюза настояват за бързи и решителни действия, които да заздравят сектора.

В заключение шефовете на организацията се обръщат към Танева, очаквайки тя да вземе национално отговорни решения, за да го има секторът и в бъдеще. «Ние сме на мнение за решаване проблемите без фермерски „войни”след предприемане на бързи действия от ваша страна», посочва още Зоров.

Притиснати от кризата, фермери отчаяно настояват за субсидии при млякото
13926
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Обръщение
Проданов към колегите: Чака ни изключително дълга битка!
Политическата криза и последствията
И синдикатите публично призоваха 46-ят парламент да се захване с бюджета
Освободеният от ранни картофи участък може да бъде засаден отново
Становище
Група учени настояват да се спре непрозрачното реформиране на аграрната наука
Важно
Обръщение на Ловния съвет към всички ловци в страната
До Министър на Министерство на земеделието и храните г-жа Десислава Танева
ОБРЪЩЕНИЕ на Българска Асоциация Биопродукти относно Мярка 10 на ПРСР
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини