Начало » Новини » Страната
30.11.2015 г.

Група учени настояват да се спре непрозрачното реформиране на аграрната наука

Становище

Sinor.bg

Група от 27 учени и експерти от областта на аграрната наука са изпратили обръщение до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, председателя на Министерския съвет Бойко Борисов, ръководителите на парламентарно представените партии, министрите на земеделието и на образованието и науката Десислава Танева и Тодор Танев и към научната общност от Селскостопанската академия с искане да се спрат опитите за непрозрачно реформиране на аграрната наука, съобщи вестник „Дума”.

В аграрното производство и аграрната наука съществуват множество проблеми, но сред тях изпъква този с ниската икономическа ефективност на производството на агрростоки, поради което те не са конкурентоспособни на вътрешния и на международния пазар, се посочва в обръщението.

В световната практика съществуват най-различни форми и системи на организация на аграрната наука, съобразно традициите и конкретните условия, като на национално равнище се представят от единен орган.

В нашата страна след учредяването на Академията на селскостопанските науки през 1961 г., в която бяха включени почти всички научноизследователски институти и опитни станции, беше създадена рационална, хоризонтално и вертикално интегрирана система за разработване на научни продукти, производственото им изпитване и разпространение в практиката.

След това по различно време и по различни идеи бяха направени множество опити за промени в тази рационална система с намерения за подобряване, като в някои периоди беше отменено съдържателното й наименование "академия". И всички подобрения на системата се правеха в организационната структура на управлението на аграрната наука, където не са необходими значителни средства. И сега силно се подценява усъвършенстването на материалната база и условията за подготовка и развитие на изследователските кадри.

Днес на дневен ред е поставена нова концепция и визия за развитие и реорганизация на аграрната наука, при това от повечето външни лица, за съжаление от кадри, създадени и израсли до високо научно поприще в тази система, посочват експертите.

Според тях съществува формална идея за усъвършенстване на аграрната наука на национално и регионално равнище, но на практика се предлага нейното разпокъсване и разпръсване към различни организации за удовлетворяване на желанието и амбициите на някои личности от аграрната наука и образование.

Неподходяща е и структурата на централното управление на ССА. Приложен е принципът "всеки от работната група да получи по парче от "баницата". Координацията на научните изследвания в земеделието в национален мащаб не се третира.

Промените в организацията на аграрната наука са управленска дейност, поради което се налага идеите и предложенията да бъдат добре обмислени и аргументирани с единствена цел повишаване координацията и ефективността на научноизследователската дейност.

По тази причина предлаганите промени трябва да бъдат подложени  на широко обсъждане от научната общност в аграрната наука. Освен това е необходимо да се обърне сериозно внимание на материално-техническата база, подготовката и развитието на научните кадри и механизма на иновациите. Крайно наложително е най-после да се повиши унизително ниското заплащане на научните кадри. Подкрепяме отвореното писмо на ФНСЗ до научната общност от ССА. Съжаляваме, че не можем да вземем отношение към промените в закона за ССА, тъй като не сме запознати с предлаганите намерения.

Въз основа на изложеното предлагаме:

1. Сегашната работна група, определена от министъра на земеделието и храните, да бъде разформирована и предложенията й да не се подлагат на по-нататъшно обсъждане. Да бъде формирана нова група от изтъкнати учени от системата на ССА. Новата група да направи атестация на работата на всички звена и тогава да се подготвят предложения за реформа.

2. Да се създаде Държавен фонд за развитие на земеделието и аграрната наука.

3. Полезно ще бъде да се изучи опитът на Франция за организация на научните изследвания (ИНРА) и механизма на иновациите в земеделието (АНДА).

4. Националната организация ССА да бъде наименувана Академия за аграрна наука в България.

Обръщението е прието от:

Атанас Ганев, Ангел Бобоков, Асен Станчев, Борис Стоименов, Въто Христов, Венета Коларова, Георги Иванов, Георги Танев, Георги Цветков, Димитър Славов, Димитър Ядков, Енчо Мянушев, Желю Добрев, Иван Жегов, Костадин Атанасов, Камен Белигерски, Михо Семков, Методи Теохаров, Методи Антонов, Николай Тодоров, Неделчо Попов, Радка  Абаджиева, Стефан Желев, Стоян Желязков, Симеон  Бешков, Христо Стоянов, Христо Шарлопов.

Група учени настояват да се спре непрозрачното реформиране на аграрната наука
7550
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини