Начало » Пазари » Животинска продукция
14.05.2015 г.

Поевтиняването на готовите закуски увеличава размера на талиите в развиващите се страни

Кое е полезно за здравето

Farmer.bg

Здравословното хранене се превръща в скъпо удоволствие в страните с развиващи се икономики, след като цените на зеленчуците там почти се удвоиха след 1990 г., докато готовите закуски с високо съдържание на мазнини и захар поевтиняха с 20%. Това са изводите от първото по рода си изследване „Нарастващите разходи за здравословно хранене”, извършено от базираната във Великобритания неправителствена организация Институт за развитието в чужбина и цитирано от Ройтерс.

В Бразилия, Китай, Южна Корея и Мексико цените на плодовете и зеленчуците са нараснали с 91% между 1990 и 2012 г., докато цените на преработените и готови за консумация храни са спаднали с до 20%, пишат авторите на проучването. Тези промени са допринесли за увеличаване на напълняването в развиващите се страни, които все повече се доближават до широките талии в богатите държави. Броят на възрастните с голямо наднормено тегло в Бразилия се е удвоил след 1980 г., тъй като евтините закуски, безалкохолните напитки с високо съдържание на захари и изделията на шоколадова основа с високо енергийно съдържание са ставали все по-популярни, отчита изследването. През последните 20 години цените на пресните зеленчуци в Китай са нараснали двойно успоредно със затлъстяването.

„Изводите са ясни. Правителствата би трябвало да започнат да използват данъците и субсидиите, за да насочат хората към по-здравословно хранене”, заяви Стив Уигинс, икономист и водещ автор на проучването.

От 4-те проучени държави проблемите с потреблението на готови храни в Мексико са най-сериозни, като приблизително две трети от населението е затлъстяло или с наднормено тегло. За сравнение – положението във Великобритания е приблизително същото, отчита Уигинс. За да реагира срещу затлъстяването от „епидемията” от диабет от 2-ри тип, Мексико въведе данък върху безалкохолните напитки с високо съдържание на захари, изтъкна той.

Икономистите, участвали в проучването, заявиха, че не могат да обснят защо цените на плодовете и зеленчуците са се повишили. Готовите закуски поевтиняват, тъй като компаниите, които ги произвеждат, успяват да открият все по-евтини съставки, които да заместят досегашните. Тези храни са „вкусни, но с високо съдържание на мазнини, калории, захари и сол”, коментира Уигинс.

Поевтиняването на готовите закуски увеличава размера на талиите в развиващите се страни
4709
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини