Здравословното хранене се превръща в скъпо удоволствие в страните с развиващи се икономики, след като цените на зеленчуците там почти се удвоиха след 1990 г., докато готовите закуски с високо съдържание на мазнини и захар поевтиняха с 20%. Това са изводите от първото по рода си изследване „Нарастващите разходи за здравословно хранене”, извършено от базираната във Великобритания неправителствена организация Институт за развитието в чужбина и цитирано от Ройтерс.
В Бразилия, Китай, Южна Корея и Мексико цените на плодовете и зеленчуците са нараснали с 91% между 1990 и 2012 г., докато цените на преработените и готови за консумация храни са спаднали с до 20%, пишат авторите на проучването. Тези промени са допринесли за увеличаване на напълняването в развиващите се страни, които все повече се доближават до широките талии в богатите държави. Броят на възрастните с голямо наднормено тегло в Бразилия се е удвоил след 1980 г., тъй като евтините закуски, безалкохолните напитки с високо съдържание на захари и изделията на шоколадова основа с високо енергийно съдържание са ставали все по-популярни, отчита изследването. През последните 20 години цените на пресните зеленчуци в Китай са нараснали двойно успоредно със затлъстяването.
„Изводите са ясни. Правителствата би трябвало да започнат да използват данъците и субсидиите, за да насочат хората към по-здравословно хранене”, заяви Стив Уигинс, икономист и водещ автор на проучването.
От 4-те проучени държави проблемите с потреблението на готови храни в Мексико са най-сериозни, като приблизително две трети от населението е затлъстяло или с наднормено тегло. За сравнение – положението във Великобритания е приблизително същото, отчита Уигинс. За да реагира срещу затлъстяването от „епидемията” от диабет от 2-ри тип, Мексико въведе данък върху безалкохолните напитки с високо съдържание на захари, изтъкна той.
Икономистите, участвали в проучването, заявиха, че не могат да обснят защо цените на плодовете и зеленчуците са се повишили. Готовите закуски поевтиняват, тъй като компаниите, които ги произвеждат, успяват да открият все по-евтини съставки, които да заместят досегашните. Тези храни са „вкусни, но с високо съдържание на мазнини, калории, захари и сол”, коментира Уигинс.