Начало » Важно за фермера » Пчеларство
12.05.2015 г.

Защо скочи изкупната цена на восъка?

Перипетии

Уважаема редакция на „Пчела и кошер“,
Казвам се Стефан Ников, на 29 г от Ямбол. По професия работя като агроном. С голямо желание преди две години започнах да отглеждам пчели. Искам публично, чрез трибуната на вашия вестник да изразя разочарованието си от един скорошен факт, засягащ всички пчелари в страната.
Направи ми впечатление следното – от един два месеца изкупната цена на восъка в магазинната мрежа се повиши рязко на около 15 лв/кг. Това автоматично увеличи цената на една ДБ восъчна основа на 2 лв. От друга страна при закупуване на основи с доплащане за работата на ишлеме, срещу 1 кг восък пчеларят получава 13 восъчни основи при цена 0,16 лв на брой. Това беше и цената при 10 лв на кг восък преди. Логично е след като изкупната цена на восъка се е повишила с 50%, срещу кг восък да се получават по-голям брой восъчни основи. И още нещо важно – след като изкупната цена на восъка се увеличава, логично е да се увеличи и изкупната цена на меда. Но това явление не се забелязва – уви!
Всичко споменато дотук е тревожно, защото любителите пчелари като мен с 15-20 кошера не разполагаме с достатъчно количество восък и се принуждаваме да закупуваме основи на свободно по 2 лв на брой.
Е, кажете ми как да се отглеждат пчелни семейства в България, след всичко изброено дотук и какъв стимул дава държавата на млади пчелари като мен да развиват бранша занапред.
Въпреки всички трудности, с които се сблъскваме сега, а и занапред, не трябва да се отказваме от най-чистото и свято нещо на света – ПЧЕЛИТЕ!

Коментар на редакционния екип
Действително в последните две години добиването на восък е силно намалено, просто защото те бяха и по-лоши. Има и втора причина, която не е само в последните две години, а действа от близо 15 години – това е все по-разрастващият се износ на ценната восъчна суровина. Всички държави около нас купуват на безценица български восък и задоволяват пчеларските нужди в техните региони.
Комбинирането на тези две причини доведе до недоимък на восък и (най-сетне!) увеличение на цената на ценната пчеларска суровина. Това, което се случи тази пролет беше повече от логично – висока изкупна цена на восъка и високи цени на основите при свободна продажба.
Относно въпросите и констатациите на г-н Ников – технологиите са такива, че от 1 кг восък се изработват определено количество основи – няма как да се предлагат повече отколкото досега при продажби на ишлеме. Съществува задълбочаващ се проблем при новите пчелари, поради факта, че те нямат натрупани количества восък – да, това е факт. Държавата не само че няма механизми за подпомагане, но дори създава и толерира условия за неравнопоставеност между производителите, „отглеждайки“ си административна прослойка, която дори не познава проблемите в бранша./fermera.bg

Защо скочи изкупната цена на восъка?
38191
 

Последни материали
Виж
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Свързани материали
Виж
От компанията препоръчват оригиналните опаковки да бъдат изолзвани повторно
Украинци предлагат пчелния мед в съдинки от восък
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини