21-02-2005 г. Приетите от Европейския съюз норми за безопасност на храните през последните години са ясен сигнал за новия регулаторен подход, целящ връщането на общественото доверие в тази област. Проблеми като болестта луда крава, диоксините, смесването на фуражи с хормони, хигиената в самите ферми поставят акцента върху хармонизиране и затягане на контрола върху качеството на животинските храни. От 1 януари 2005 г. спазването на изискванията на т.нар. закон за храните (регулация 178/2002 на ЕС) е задължително. Сред специфичните условия влизат проследяването на продуктите и изтеглянето от пазара на потенциално опасни храни, както и въпросът за отговорността на вносителите и износителите. Според Маркос Киприану, еврокомисар по здравеопазването и по защита на потребителя, ефективното въвеждане на тези норми ще подобри значително търговията между страните членки. Изискванията за хигиена са очертани от регулацията от 26 април 2004 г. Всички производители или предприемачи трябва да се регистрират при съответните власти, а храните трябва да са напълно безопасни във всеки един етап от производството, който може да има отражение върху качеството. Когато някой производител на фуражи работи с по-чувствителни субстанции, производството му подлежи на инспекции. Най-добрите практики по отношение на хигиената следва да бъдат налагани във всички етапи на производството и отглеждането на самите животни. Всички изисквания за фуражите следва да бъдат спазвани още на ниво ферма. Регулацията представя и принципа на критичния анализ на опасността - принцип, според който продуктите трябва да се проучват обстойно още в първоначалното производство. Обект на регистрация са и производителите или дистрибуторите на някои добавки, ензими, биопротеини, смеси и фуражи, съдържащи такива субстанции. Всички те са подробно описани в директива 95 69/ЕС. Поради рисковия елемент, който присъства в производството и употребата на редица такива продукти, някои производители на освен регистрация подлежат и на инспекция и изследвания от съответните национални власти. Проверяват се квалификацията на персонала, контролът на качеството и производственият процес, документацията за използваните субстанции, евентуални оплаквания и връщане на продукти от пазара, съоръженията и машините, системите за складиране, дали се спазват условията на директивата. Всички тези правила важат и за вносителите на подобни продукти. През 1999 г. е приета директива за "нежеланите субстанции". Това са всички съставки (с изключение на патологичните вещества) във фуражите, които застрашават по някакъв начин околната среда и здравето на животните и хората. В директивата са нанесени промени през 2002 г. Сред най-важните са поставянето на граници на допустимо количество на тежки метали в храните за животни като арсен, кадмий, олово, живак, както и на диоксин, афлатоксин, някои пестициди и примеси. Използваните за подобряване на качеството на храните за животни и на тези от животински произход добавки не се допускат до пазара без разрешение. За издаванe на такова се правят изследвания, показващи, че няма опасност от ефект върху околната среда и здравето на хората и животните. Директива 96/25/ЕС пък определя правилата за продажбата на пазара на животински храни и представя изчерпателен списък с материалите, които трябва да бъдат споменати в етикета. Проследяването е задължително за абсолютно всички видове хранителни продукти за хора, фуражите, животните, транспорта, дистрибуцията, продажбата на храните и т.н. Информация за името и вида на продукта, съставките му и съответната дата, адреса на производителя трябва да бъде записвана редовно в системите на производителите и разпространителите. Тези данни трябва да се пазят за период от 5 години и при поискване да бъдат предоставяни на съответните органи. Производителите и дистрибуторите са отговорни за качеството и безопасността на продуктите, които представят на пазара, както и за действията, които извършват. Контролът върху продуктите, произведени в ЕС и внасяни от трети страни, се осъществява от националните власти. Директива 95/53/ЕС представя и хармонизирани правила за инспекции в рамките на съюза. Ако продукт е внесен от Гърция в Германия например, немските власти могат да извършват проверки в южната ни съседка. Европейският парламент и съветът въведоха и изискването производителите на храни за животни задължително да представят финансова гаранция, която следва да покрие разходите им в случай на рискови ситуации. Направено бе и предложение за въвеждането на единна система за гарантиране на ниво ЕС. От в. Дневник