Въпреки сигналите на производителите на пилешко месо, че в страната масово се вкарват европейски продукти, които се декларират на минимални цени и от това губи бизнесът и държавата, през миналата година нелегалният внос отново бележи бум. Това показва актуалната статистика на министерството на земеделието за производството и вноса на пилета и бяло месо за 11-те месеца на 2014 г. Ако през 2012 г. на вътрешния пазар са реализирани 107 хил. т птичи вносни продукти, то през 2013 г. се отчита близо 20-процентен спад, или 85 900 т. До ноември 2014 г. обаче търговците отново се активизират и на вътрешния пазар влизат 89 500 тона. Декември винаги е силен месец заради празниците, затова вероятният внос до края на годината може да е достигнал 100 хил. т. Така вносните продукти се изравняват, дори превишават вътрешното производство, коментират хора от бранша.
Според статистиката през миналата година българските кланици са произвели 98 хил. т пилешко месо. Капацитетът на голяма част от тях е значителен, затова и браншът недоволства от липсата на контрол и нелегалната конкуренция от останалите европейски държави.
Близо 98% от общо внесеното птиче месо през първите единадесет месеца на
2014 г. е от ЕС. Спрямо 11-те месеца на 2013 г. тези доставки са нараснали с 12,6% спрямо същия период на предходната година. От общо внесените 89 419 тона 36 622 тона са доставени от Полша. Сравнително големи количества са внесени и от Гърция (11 515 тона), Румъния (8 929 тона), Германия (6 930 тона), Нидерландия (6 033 тона) и Унгария (4 945 тона).
Голяма част от вносното пилешко месо е за задоволяване нуждите на
месопреработвателните предприятия в страната - за приготвяне на колбаси и други продукти, включително и храни за домашни любимци.
Тъй като производството на пуешко месо в страната е недостатъчно за
покриване на вътрешното търсене, ежегодно се осъществява внос на съществени количества от този вид месо, предимно замразени разфасовки за нуждите на преработвателната промишленост за производство на различни колбаси.
На този етап руското ембарго не е засегнал българските птицевъди, тъй като бэлгарският експорт за Русия представлява под 1% от общото производство на птиче месо в рамките на ЕС. На ниво ЕС отрасълът е добре интегриран и с къс цикъл на производство (по-малко от 2 месеца за бройлери), като през последните години се развива стабилно, под влияние на нарастващото търсене в световен мащаб. Ето защо се счита, че секторът има капацитета да се приспособи към ситуацията със собствени средства – чрез адаптиране на производството, намиране на алтернативни пазари и/или намаляване на вноса.