Начало » Новини » Света
16.03.2015 г.

Съветът за земеделие и рибарство ще заседава в Брюксел

Европейско законодателство

Farmer.bg

На 16 март в Брюксел от 10 часа ще се проведе заседание на Съвета по въпросите на земеделието и рибарството, съобщиха от пресслужбата на Съвета на Европейския съюз. Заседанието ще бъде председателствано от министъра на земеделието на Латвия Янис Дюклавс.  България ще бъде представлявана от министъра на земеделието и храните Десислава. Министрите ще обсъждат предложението на регламент за регулиране на органичното земеделие, за етикетирането на биологичните продукти и др.  Целта е да се преразгледа съществуващото законодателство за биопроизводство, както и към коригиране на правилата за служебния контрол с цел преодоляване на препятствията за развитието на органичната продукция в ЕС, гарантиране на честно съревнование при фермерите и операторите и повишаване на потребителското доверие в биологичните продукти.

От председателството на Съвета на ЕС са разработили въпросник, който включва отношението на държавите-членки в лицето на техните министри към компромисното предложение на председателството за присъствието на неразрешени вещества в органичните земеделски продукти, както и насоки за евентуалното подобряване на това предложение.

Министрите ще могат да се произнесат и по въпроса колко продължителен трябва да бъде преходният период за смекчаване на режима за внос, посочен в предложението на председателството, както и дали подкрепят компромисното предложение за контролните системи в областта на органичното земеделие. Те ще могат да внесат и допълнителни подобрения в предложението, преди да се произнесат окончателно по него на срещата си през май.

Съветът ще обсъди и ситуацията на пазара на мляко и млечни продукти. Представители на ЕК ще бъдат поканени да представят пред министрите положението и тенденциите на пазара на млечни продукти, както и мерките, които взема ЕС и които ще вземе в бъдеще, особено във връзка с премахването на квотите за производство на мляко от 1 април тази година. Проблемите с нарастващата съпротива в бранша и с подобряване на подготовката за периода след премахване на млечните квоти бяха обект на сериозен интерес и обсъждания в Съвета на ЕС. България и Румъния отново ще възобновят искането си за компенсации, породени от премахването на квотите.

През 2014 и през януари 2015 г. бяха проведени дискусии във връзка с ефекта на руската забрана за внос на хранителни стоки от ЕС върху пазара на мляко и млечни продукти. В желанието си да подобри наблюдението на пазарната динамика и да отговори на евентуално влошаване на положението на пазара ЕК наскоро предприе поредица от допълнителни мерки като например утвърденото от Европейския парламент предложение за разсрочване на глобите за свръхпроизводство на мляко през следващите 3 години. 

Министрите ще дебатират и прилагането и опростяването на Общата селскостопанска политика. През януари от ЕК посочиха, че опростяването на тази политика се превръща в един от приоритетите й, и поискаха от министрите да дадат идеи и предложения за справяне с проблема през следващите няколко месеца. Тъй като прилагането и опростяването на Общата селскостопанска политика са ключови проблеми и за съвета, от председателството са поискали от държавите-членки да изпълнят две допълнителни задачи – да направят преглед на прилагането на реформираната политика и да попълнят въпросник за основните регулации по нея с мнението им за приоритетите при опростяването й. От председателството държат министрите да посочат по няколко практики, наложили се при прилагането на новата Обща селскостопанска политика в техните страни, които си струва да бъдат споделени с останалите държави-членки, както и по няколко най-важни проблема, при които е добре да бъде опростена политиката в следните области: директни плащания, развитие на селските райони и организацията на общия пазар.

От холандската делегация ще запознаят съвета с лошото отношение спрямо ангорски зайци и други животни, отглеждани заради кожите им, в трети страни. След излъчени материали от холандска телевизия и публикуван доклад на организация за защита на правата на животните Холандия иска да постави проблема на ниво „съвет”, за да предотврати достъпа на пазара на ЕС продукти, получени след малтретиране на животни.

От ЕК ще информират съвета и за бактерията Xylella fastidiosa, чието разпространение по маслиновите дървета може да доведе до сериозни загуби за земеделието в ЕС и за цялата селскостопанско-хранителна верига. Огнище на бактерията бе установено в италианската провинция Апулия през октомври 2013 г. Засега то остава единственото потвърдено, но изглежда извънредните мерки, предприети от ЕС, не са били приложени точно и разпространението извън масива от 241 хил. хектара не може да бъде изключено. В тази връзка ЕК преразглежда извънредните мерки, а притесненията са за прехвърлянето на бактерията върху лозята и цитрусовите плодове.

Председателството на Европейския съвет ще покани министрите на работен обяд, на който ще бъдат засегнати въпросите за международната търговия със земеделски стоки. След края на заседанието, приблизително около 18,00 часа, ще бъде дадена пресконференция. Тя, както и достъпните за широката публика събития, могат да бъдат наблюдавани на уебадреса https://video.consilium.europa.eu. Снимки и видеопокритие във формат MPEG4 могат да бъдат открити на адрес www.eucouncil.tv.

Съветът за земеделие и рибарство ще заседава в Брюксел
3664
 

Последни материали
Виж
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Свързани материали
Виж
Политики
Европейски фермери обграждат Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по земеделие
Сериозни бунтове и в Белгия
Фермери блокират Париж и Брюксел
В Брюксел отвори врати европейския офис на украинския агробизнес
Орбан нарече украинското зърно американски продукт
Решения на Министерския съвет
На 21 ноември България ще представи позицията си по стратегията на ЕС за горите
Стратегически план - част първа
За пет години 60 млн. евро от таваните на плащанията трябва да са за преразпределително подпомагане
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини