Почвата за сеитба на зеления градински грах се подготвя още през есента. За получаването на зелен грах за прясна консумация и за преработка най-целесъобразно е да се засее в края на февруари-началото на март. Преди сеитбата мястото се култивира и бранува. Грахът може да се отглежда на кавали и на ленти. Ленточният способ е за предпочитане понеже позволява механизиране на производствените процеси.
При отглеждането му на кавали мястото се набраздява по възможност с посока на браздите североизток-югоизток. Засяването на семената става по няколко (3-4) в гнездо в основата на кавала, откъм южната страна, с което младите растения се предпазват от вредното действие на студените северни и северозападни ветрове. Разстоянията за засаждането на ниските сортове е 50 см между редовете и 30 см между гнездата в редовете. Високите сортове, на които се поставят подпори, се засяват на разстояния 60-70 см между редовете и 50 см вътре в реда. Дълбочината на засяване е 3-5 см. При този начин на засяване на декар се хвърлят по 8-10 кг семе. За препоръчване са нискорастящите сортове.
Най-добри резултати се получават при отглеждането на граха на 3-4-редни ленти при разстояние 12-20 см между редовете в лентата и на 50 см между самите ленти. Сеитбата се извършва с обикновена редосеялка, нагласена за горно сеене. При този начин на отглеждане на декар отиват по 10-15 кг семе. В някои случаи, особено при производството на грах за консервиране, се препоръчва засяването да се извърши редово с редосеялка при междуредови разстояния, на каквито се засяват житните култури. В този случай междуредова обработка на почвата не може да се прави. На декар отиват по 18-30 кг семе в зависимост от сорта. Този начин на сеитба може да се допусне само при еднократно механизирано прибиране на граха и на почви, съвършено чисти от плевели и с добра структура. Непосредствено след засяването с редосеялка мястото се бранува, за да се заровят семената добре и да се предпазят от птици, които могат чувствително да проредят посева. Грижите през вегетацията се състоят в навременна и правилна обработка на почвата и евентуално поливане, борба с плевелите, болестите и неприятелите.
Обработката на почвата трябва да се извършва плитко, особено в началото, за да не се нарани кореновата система на растенията. Първата обработка се извършва след очертаването на редовете. Една-две седмици след това се прави втората, в много случаи и последна междуредова обработка. Ако почвата се обработва с мотика, се препоръчва леко загърляне на растенията. При ленточното отглеждане след закриването на редовете обработката на почвата се ограничава само в лентите. При навременно, много ранно засяване и при по-влажни години грахът може да мине и без поливки, особено за ранните сортове. При отглеждането на по-късни сортове и при засушаване е необходимо поливане.
Беритбата се прави в техническа зрялост, когато семената са изпълнили шушулката и още не са се втвърдили. Тази зрялост преминава много бързо особено при сухо и горещо време. Следователно с прибирането на реколтата не бива да се закъснява. Беритбите трябва да се извършват през 2-3 дни. Берат се не само готовите шушулки, но и пропуснатите през предните беритби презрели шушулки, за да не се изтощават растенията. От в. Фермер