Начало » Новини » Страната
05.02.2015 г.

Агроминистерството обяви последни промени по слоя с постоянно затревените площи

Нормативни промени

Farmer.bg

Всички заявени до момента ливади и пасища се забранява да бъдат изоравани, в противен случай земеделските производители губят субсидиите си за тях. Това съобщи председателят на Асоциацията на агроекологичните земеделски произвоизводители Павел Драгнев на семинар за особеностите в подпомагането през новия програмен период. От своя страна и министерството на земеделието обяви последните промени в наредбата за създаване, поддържане, достъп и ползване на Интегрираната система за администриране и контрол, според която се създава нов слой „постоянно затревени площи“. В този слой ще бъдат включени съществуващите към момента на създаването му затревени площи с минимален размер от един декар (0,1 хектара). Този слой беше регламентиран още в края на миналата година, но сега има козметични промени, поясниха експерти.

Отличителното тези площи е, че фигурират в Картата на възстановена собственост и са предназначени за трайно ползване като пасища, мери, ливади или друг вид постоянно затревените площи.

Втората особеност е, че тези площи попадат във физически блокове, включващи постоянно затревени площи, в които поне през една от последните 5 години е имало заявени затревени площи.

Специализираният слой "постоянно затревени пасища" включва съществуващите постоянно затревените площи, които са екологично чувствителни, в зоните, обхванати от Директива 92/43/ЕИО на Съвета от 21 май 1992 г. за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна (OB L 206, 22.7.1992 г.) или Директива 2009/147/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 30 ноември 2009 г. за опазването на дивите птици (OB L 20, 26.1.2010 г.), е записано в наредбата.

Въпреки че слоят с постоянно затревени площи не може да се разорава, в параграф 16 от наредбата се включват промени, които представят изключения от това правило.

Според чл. 16ж. Специализираният слой "Постоянно затревени площи" се обновява ежегодно до 1 март чрез включване или изключване на площи, въз основа на заповеди на министъра на земеделието и храните. След приключване на обновяването министерството предоставя актуализирания специализиран слой "Постоянно затревени площи" на фонд „Земеделие“- РА за извършване на административни проверки на подадените заявления за подпомагане.

В параграф 17 член 16з се изменя така:

„(1) Земеделски стопанин, който иска да преобразува или разорава собствени постоянно затревени площи, включени в слой "Постоянно затревени площи", подава в срок от 1 октомври до 31 януари заявление до министъра на земеделието и храните. В заявлението се посочват причините за искането, постоянно затревените площи, за които се иска преобразуване или разораване, и площите в стопанството, които ще бъдат преобразувани в постоянно затревени площи.

(2) Министърът на земеделието и храните разрешава със заповед преобразуване или разораване на постоянни пасища, когато площите в стопанството, които ще бъдат преобразувани в постоянно пасище, са равни или по-големи по размер от постоянните пасища, които се преобразуват или разорават.

(3) Площите, преобразувани в постоянно затревени площи, се считат за постоянно затревени площи от първия ден на преобразуването и се използват за отглеждане на трева или друг тревен фураж най-малко пет последователни години считано от датата на тяхното преобразуване.“

След обсъждане на проекотнаредбата с браншовите организации, тя ще бъде обнародвана в "Държавен вестник".

Агроминистерството обяви последни промени по слоя с постоянно затревените площи
20662
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Въпросителна около това дали проектът ще се одобри и в пленарна зала
Земеделската комисия единодушно прие на първо четене промените в закона за земята
Промените в закона за земята минават по бързата процедура
До 10 хил. лева ще бъде глобата за шефове на комисии, отдали пасища на фиктивни животновъди
Битките през годината
Съдебните проверки на пасища, дадени за солари, не са приключили
След цялостното обследване на земеделската площ
Над 3,1 милиона декара с пасища и ливади са станали гори
Изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите в България
Михайлов: Липсата на ваксинация спира износ за Албания, ще търсим пропуснати ползи от държавата
Консултативен съвет по поземлените отношения
Готвят промени за лесен достъп на фермерите до общински и държавни земи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини