Начало » Новини » Страната
03.02.2015 г.

До 2020 година отново ще има допълнителни стимули за младите земеделски производители

Обща селскостопанска политика

Farmer.bg

Какви са възможностите за финансиране на земеделските производители през новия програмен период, как ще се субсидират иновациите и какви стимули ще има за изграждане на по-ефективно екологично производство и за по-добра реализация на продукцията. Фермерите получиха отговори на тези въпроси по време на серия от семинари, организирани от УниКредит Булбанк със специалното участие на Института за агростратегии и иновации, съобщиха от банката. По време на семинарите бяха обучени 2 хиляди земеделски производители, като самите лекции се проведоха в 9 града в страната. Банката реализира проекта с основната цел за навременна подготовка на фермерите по новите правила и изисквания на общата селскостопанска политика на Европейския съюз, включваща директните плащания и програма за развитие на селските райони (ПРСР).

„Очакванията ни са земеделският сектор през тази година да се развива все така добре, както и през предходните години въпреки климатичните промени и предизвикателната бизнес среда. Отварянето на програмите за развитие на селските райони е една нова възможност да се повиши конкурентоспособността на сектора и неговата производителност“, коментира Крум Алексиев, директор Маркетинг и клиентски сегменти в УниКредит Булбанк.

Малко над 7,7 млрд. евро ще получи България за новия програмен период до 2020 г. за секторите селско стопанство и рибарство. По линия на общата селскостопанска политика за директни плащания страната ще разчита на 5,3 млрд. евро, а по програма за развитие на селските райони – 2.3 млрд. евро. По програмата за морско дело и рибарство в следващите 5 години могат да бъдат усвоени 88 млн. евро.

„Мерките по програмата за развитие на селските райони ще продължат да насърчават модернизирането на земеделските стопанства, като през този период акцентът ще бъде върху животновъдството, овoщарството, зеленчукопроизводството. Приоритет ще бъде даден и на младите фермери, които тепърва навлизат в сектора“, поясни Ваня Бучова, мениджър Европейски фондове в УниКредит Булбанк.

От тази година се въвежда отделна схема за млади земеделски стопани, които започват дейност в земеделието. По тази начин фермерите на възраст до 40 години, получаващи директни плащания на площ, ще имат надбавка от 25% върху размера на плащането по Схемата за единно плащане на площ. Плащането се отпуска за срок от пет години, тъй като цели намаляване на трудностите в първоначалния период след създаването на предприятието. В бъдеще за допълнителни директно подпомагане на младите земеделски стопани ще бъде отделен бюджет до 2% от финансовия пакет за директни плащания.

УниКредит Булбанк предлага пълен пакет от продукти и услуги за селскостопанските производители, фермери и търговци. Освен от специализирани консултантски услуги клиентите на банката могат да се възползват и от финансиране за закупуване на земеделска земя, машини, кредити срещу залог на субсидии, финансиране на консултантски разходи за изготвяне на проекти и други.

До 2020 година отново ще има допълнителни стимули за младите земеделски производители
8626
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Димитър Пенков, старши мениджър- отдел „Бизнес клиенти” на „Уникредит Булбанк”
Малките фермери търсят кредитиране за развитие на бизнеса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини