Начало » Важно за фермера » Животновъдство
15.01.2015 г.

Рангел Матански: Като втора призната организация на животновъдите защитаваме интересите на колегите

Предимства

Farmer.bg

В края на декември организацията на млекопроизводители „Фермерско мляко” отпразнува своята втора годишнина. Това е втората призната организация на производителите в областта на животновъдството, одобрена в страната след добричката организация, създадена със средства по САПАРД, съобщи за Farmer.bg Рангел Матански, който освен председател на организацията е и зам. шеф на Съюза на говедовъдите в България. Инициатори на „Фермерско мляко” са седмина собственици на млечни крави от град Раковски и три от селата в същата община  Момино село, Стряма и Болярино. През 2012 г. те решават да се обединят в организация на производителите, като кандидатстват за финансиране по европейските програми. През декември 2013 г. проектът им е одобрен, като много скоро се очаква да се получи и финансовото подпомагане, което се отпуска по програмата за селските райони за управлението на организацията.

Големият плюс на нашето обединение е в това, че успяхме да намалим разходите си, осигурявайки обща суровина и фуражи за отглеждане на животните, обясни Матански. Според него още по-голямо предимство са получили и с участието си в консултативния съвет по животновъдство към министерството на земеделието, където през последната година и половина членовете на организацията са защитавали интересите на колегите си от цялата страна.

За двугодишния период от съществуването си към „Фермерско мляко” се е присъединил още един фермер от региона. За този период организацията е подписала три договора на проекти по ПРСР 2007-2014 за покупка на два миксера и прикачен инвентар за членовете на организацията.

Един от членовете на организацията също е осъществил проект с помощта на фондация „Биоселена” за изграждане на система за подгряване на гореща вода за нуждите на своята кравеферма.

В резултат на успешно водената селекционна дейност от „Асоциация за развъждане на черношарената порода в България” в Добрич всичките животни на членовете на „Фермерско мляко” са под селекционен контрол. Получено е и признание за постигнати резултати със спечелено 3-то и 4-то място в изложението  за селекция в Сливен 2014г.

Организацията от Раковски е пълноправен член на регионалната асоциация „Тракия милк” и на Националния съюз на говедовъдите в България. Те имат представителство и в Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели, където управителят Рангел Матански бе избран за член на Управителния съвет.

Членовете на асоциацията имат и уговорени срещи в края на януари 2015 г. с кооперативи на млекопроизводители от италианския остров Сардиния, както и с гръцки фермери от Комоти за организиране на съвместни действия и проекти

Членовете на организацията участват в подготовката на наредбата за договорните отношения в сектора на млякото, и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти

Работи се и по реализиране на българо-германски проект за обучение, чрез реализацията, на който български млекопроизводители ще бъдат обучени как да правят рентабилно животновъдство от немски професори и експерти от бранша

При отпразнуването на втория рожден ден на организацията като гости присъстваха Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Съюза на говедовъдите в България, Пенко Налбантов, председател на управителния съвет и Атанас Къцов, председател на контролния съвет на регионална асоциация на млекопроизводители „Тракия милк”, колеги от партньорска организация на млекопроизводители от територията на община Раковски – „Сурово мляко Раковски”, колеги животновъди и приятели.

 

Рангел Матански: Като втора призната организация на животновъдите защитаваме интересите на колегите
12862
 

Последни материали
Виж
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
В края на годината
Матански: 2018 година премина под знака на сдружаването
Предстоящо
Фермерите по наредба 26 могат да се включат в изложението в Раковски на 13 октомври
Синор е медиен партньор на събитието
Покана към фермерите за участие във второто издание на изложението в Раковски
Равносметка
Матански: През 2017-а животновъдството мина от „минус едно“ на ниво „нула“
На 19 октомври ще бъде връчена европейската награда за млад фермер на годината
За първи в Раковски ще се проведе изложение на животновъди и преработватели
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини