Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.01.2015 г.

Какви междинни култури може да се сеят, вместо земята да се оставя под угар

Промени

Farmer.bg

На последната си среща по обсъждане на измененията в Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания представителите на браншовите организации от агросектора единодушно са приели нови текстове, свързани с обработката на угарите и използването на междинните култури, които са важен елемент от опазването на околната среда. В стария вариант на наредбата беше записано, че 5-те процента от обработваемата земя, които ще се оставят да почиват като угари, трябва да се изорават веднъж. По предложение на асоциацията на зърнопроизводителите е решено на места, където терените са наклонени и има опасност от ерозия, тези площи да не се изорават, а да се дисковат например, което като друг вид обработка би било много по-полезно за почвата, обясни за Farmer.bg изпълнителният директор на асоциацията Наталия Тодорова. Затова и в проекта е записано, че до 31 май те трябва да са направили минимум една почвена обарботка на угарта.

Съществена промяна е направена и по отношение на междинните култури, които някои фермери може да предпочетат. Според изискванията за екологично насочени площи фермерът може да оставя 5% от земята да почива като угар, но като алтернатива може да сее тази земя с междинни култури (бобови или житни). Целта е тези растенияне да не се косят или опасват от животни, а да се оставят на полето и след изгниването им да подхранват почвата с необходимите вещества за следващата година.

По предложение на декана  на факултета по агрономство към пловдивския Аграрен университет доц. д-р  Божин Божинов, който е и в управителния съвет на Института по агростратегии и иновации, е решено първоначално предложеният списък с тези култури да се увеличи.

„Въпреки, че на пръв поглед първоначалният списък с културите съответства на традиционно отглежданите в страната зърнено-бобови смески, считам, че така представени те няма да могат практически да бъдат използвани”, посочва Божинов. Като припомня, че междинните култури не могат да се косят и използват за храна на животните в съответното стопанство, затова той предлага в окончателния вариант на Наредбата да остане само изискването за засяване на смес от семена от житни и нежитни култури, каквото изискване поставят други страни-членки на общността (напр. Великобритания).

Основната идея на това значително по-малко ограничително изискване е да се даде възможност на фермерите сами да преценят коя житна с коя нежитна култура да засеят като смес, така че в максимална степен да се изпълнят екологичните цели на междинната култура, а именно – да предпазва почвата от ерозия и да я обогатява с хранителни елементи.

„Немалка част от фермерите имат намерение да сеят подобни култури, вместо да оставят земята под угар”, коментира и Светлана Боянова, председател на института.

Затова и в окончателния текст на новата наредба за директните плащания са включени два списъка с житни и нежитни култури, които стопанинът по свой избор ще отглежда. Единственото изискване е да сее един вид житна и един вид нежитна култура.

В списъка на житните култури влизат ръж, тритикале, ечемик, пшеница, овес, лимец, просо, сорго и метла. Към нежитните култури са включени грах, фий, звездан, еспарзета, леща, фасул, нахут, бакла, лупина, бурчак, соя, синап, репко и фуражна ряпа.

Междинните култури се заорават, като с промените е решено те да бъдат заявени до 30 септември.

Какви междинни култури може да се сеят, вместо земята да се оставя под угар
57400
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Корекции в екосхемите
Стратегическият план залага нови срокове за покривните и междинните култури
Междинните култури ще се проверяват от 1 септември до 1 ноември
ПРСР в преходния период
Над 50 документа ще ви трябват за междинни и окончателни плащания по подмярка 4.1
Теренни проверки
Грудев: Няма да има санкции за междинните култури, ако сушата продължи
Проект за постановление
Рибарските общини ще разполагат с безлихвени заеми за междинните си плащания по европроектите
Нормативна промяна преди кампания 2018
Междинните култури трябва да са налични на полето от 1 октомври до 1 декември
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини