Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.01.2015 г.

Полезни съвети за любителските смесени овощни градини

Четиво за зимата

Поради малките размери и условията на терена в тези градини не могат да се проведат някои предпосадъчни мероприятия, като риголване това може да се компенсира с изкопаването на по-големи посадъчни ями. Преди засаждането на дъното на ямките се разпръскват по около 150-200 г суперфосфат и 100-120 г калиев сулфат. Горният почвен слой от ямката се смесва с 15-20 г добре угнил оборски тор. Част от сместа се поставя на дъното на ямката във вид на по-широка пирамида, а с останалата се засипват корените на дръвчето. С височината на тази пирамида се определя дълбочината на засаждането.

При избора на видовете и сортовете трябва да се съобразим с техните изисквания към климатичните и почвени условия на района. При неполивни условия и при по-бедни почви трябва да се засаждат по-сухоустойчиви видове, като вишни, череши, сливи, кайсии и бадеми. Ако засаждате ябълки, круши и дюли, желателно е те да са присадени на семенни подложки, а прасковата – на кайсиева, бадемова или джанкова. За да получавате по-дълго време пресни плодове, трябва да се засаждат сортове с различен срок на зреене. При крушата най-ранните сортове, като Енисейка, Жифардова масловка, Клапов любимец и др., които зреят през втората половина на юли, а Попска, Харденпонтова масловка и Пас красан – чак в началото на октомври. Пресни прасковни плодове можем да берем непрекъснато от края на юни (Майкрест, Спринголд, Колинс и др.) до към средата на октомври (Петричка, Съмърсет, Феъртайм и др.). При черешата също има възможност да се снабдяваме с пресни плодове от средата на май до към средата на юли. Едни от най-ранните сортове са Ранна черна едра, Брюла, Моро, Сенека, а от най-късните – Ламберт, Наполеон, Хеделфингенска, Дроганова жълта и др. Вишната и кайсията пък могат да пълнят трапезата ви около месец. При ябълката и сливата ранните сортове са за консумация, а есенните могат да напълнят буркани.

За да се получи ефективно опрашване и оплождане, трябва да садите най-малко по два сорта от различните видове. Прасковата и кайсията, а също и някои сортове от сливата, вишната и дюлята се самоопрашват и от тях може да сложите по една фиданка.

Важен момент при създаването на смесените овощни градини е подреждането на видовете и разстоянията на засаждане. Мястото им трябва да бъде съобразено с растежната сила на вида. В най-южната част се засаждат ябълките и крушите, присадени на слабо и умерено растящи подложки, следвани от прасковата, вишната, кайсията, черешата и сливата. В най-северната част се засаждат орехите. Храстовидните видове – френски грозда, малини, къпини и др. е най-добре да се поставят в крайните участъци на площта. Ягодата успешно може да се отглежда и в междуредията, тъй като тя е сравнително по-устойчива на засенчване. Въпреки различните изисквания на дръвчетата, в смесените градини можете да ги садите на еднакви разстояния, особено ако ще отглеждате и подкултури.

При избора на подкултурите трябва да се съобразяваме с развитието и отглеждането на овощните дървета. Най-подходящи за целта са ранните зеленчуци, бобовите, тиквовите, картофи, ягоди, фъстъци и др. При избора трябва да се обърне внимание на срока на прибиране на продукцията. Той не трябва да съвпада с основните срокове за пръскане на овощните дървета с отровни препарати.

Полезни съвети за любителските смесени овощни градини
17317
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Есенни грижи за овошките и подготовка за зимуване
Свободна регистрация
Предстои онлайн семинар за овощари на тема торене и напояване
Проведе се Открит ден за добри практики в овощарството
Вход свободен
На 24 ноември започва семинар на тема създаване на насаждения от сливи и череши
Важно
Календар на градинаря за януари (първа част)
Практика
Календар на растениевъда през януари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини