Начало » Новини » Страната
29.12.2014 г.

Призив за защита на лалугерите по пасищата в Родопите

Кампания

През последните години лалугерът намалява и дори изчезва от природата ни заради унищожаването и раздробяването на местообитанията му. Паневропейската инициатива за дивата природа в Европа Rewilding Europe е предприела кампания в помощ на тези важни за биоразнообразието животни, които са населявали Родопите. В тази връзка неправитествената организация „По-диви Родопи“ и Rewildng Europe, в която Родопите членуват от ноември 2014,  се опитват да помогнат, като купят парцели земя, ценни за колониите от лалугери. Така ще се гарантира, че тези земи ще се управляват по традиционен начин като пасища, което ще запази и лалугерите.

Целта на кампанията, която започна в дните преди Коледа, е набирането на 25 000 евро, което се равнява на 100 декара ключови лалугерски местообитания. Досега са събрани 5 процента от нужните средства. Даренията започват от пет евро. Вижте останалите възможности и как точно да дарите: https://support.rewildingeurope.com/projecten/buy-a-plot-of-land-for-the-adorable-susliks-and-give-it-to-someone-you-like

 “Лалугеровите колонии са от голямо значение за биоразнообразието! Много животински видове са зависими от лалугера като важна част от храната им или използвайки дупките му за убежище. Той е любима плячка на някои застрашени видове като тайнствения  пъстър пор и емблематичните  ловен сокол и царски орел. Опазвайки местообитанията на лалугера, опазваме и много други бозайници  и  птици“, посочва Стойчо Стойчев, ръководител на екипа на „По-диви Родопи“.

Лалугерът обитава открити места, с ниска тревиста растителност. Живее на  колонии в дупки под земята. Техни естествени врагове са всички хищници като невестулки, змии, чакали и вълци. Да не говорим за целия списък на 25-те вида хищни птици, след които царският орел е може би най-специализиран по лалугер. Ето защо когато лалугерите изчезват, това до голяма степен ще причини изчезването на хищните животни, които се хранят с тях. И като резултат, биоразнообразието и въобще цялото природно богатство на живота ни ще намалее.

На някои места в Източните Родопи лалугерите изчезват, защото вече ги няма големите тревопасни животни – нито домашни, нито диви. На други места пък вече ги няма заради разораването на пасищата, резултат на евросубсидии за земеделие за места, които никога преди това не са били обработвани.

Лалугерът има нужда от два вида помощ. Първата е опазването на пасищата от разораване и застрояване.  А второто - са домашни или диви тревопасни животни, които изпасват високите треви и храстите, поддържайки така ниска и богата на растителни видове трева, която пък е важна за лалугера.

 „Диви Родопи“ призовава: Купи парче земя за очарователния лалугер и помогни така за опазването и връщането на дивата природа! Или направи подарък на  някого, когото обичаш!

Купуването на  местообитания на лалугера в Родопите ще струва 2 500 евро на квадратен метър. Земята ще бъде купувана от инициативата „По-диви Родопи“ / Rewilding Rhodopes.

Според „По-диви Родопи“ всяко дарение, колкото и малко или голямо да е, ще донесе удовлетворение на дарителя, че е направил нещо добро за дивата природа на България, за опазването й в един от най-богатите на биоразнообразие райони в Европа – Родопите!

 

Rewilding Europe

е паневропейска инициатива, чийто стремеж е да направи Европа континент с повече дива природа, което да е от полза за природата и хората. Rewilding Europe предлага нова визия за опазването на природата в Европа, където да има повече място за природата, дивите животни и естествените процеси и където хората могат да имат честен поминък от дивия свят.

Rewilding Europe цели да направи по-диви поне един милион хектара земя до 2022 година, създавайки десет прекрасни района с дива и девствена природа от световно качество, основата на нова, конкурентна и устойчива икономика и вдъхновяващ пример, че това може да бъде постигнато и на други места. https://www.rewildingeurope.com/

 

 

 

Призив за защита на лалугерите по пасищата в Родопите
8090
 

Последни материали
Виж
Докладите за щети от измръзване на зърното в Източна Украйна и Южна Русия бяха пренебрегнати
Седмица по-рано от обявения срок – 15 май
Близо 291 млн. лв. получиха 51 000 стопани по украинската помощ
Предстоящо
До 10 юли се приемат проекти в конкурса на ЕК за най-приобщаващите проекти в селските райони
График на информационната кампания за директни плащания 2024
Дохранване на млечните крави на зелена паша през май
Русия увеличи износа на маслодаен лен за Полша, Белгия, Сърбия и Беларус
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини