Начало » Новини » Страната
11.12.2014 г.

Стриктни указания по възраженията за допустимия слой

Министерство на земеделието и храните

Farmer.bg

        По повод заповедта на министъра на земеделието и храните за едномесечния срок, в който фермерите могат да подават жалби по специализирания слой „Площи в добро земеделско състояние”, от агроведомството дават допълнителни указания. Срокът започна да тече от 10-и декември и ще продължи до 12-и януари 2015 г., , като целта е стопаните да подадат навреме възражениято си за обхвата, ако са засекли неточности между заявеното.

         Възраженията срещу обхвата на специализирания слой „Площи в добро земеделско състояние” по отношение на конкретни негови части могат да се подават единствено по предварително одобрен образец. Възраженията се генерират автоматично от секция „Система за индивидуална справка по Директни плащания” от интернет страницата на ДФ „Земеделие”, след като земеделският стопанин е избрал за кои части да подаде възражение. Генерираните и разпечатани възражения по образец се подават до Областна дирекция „Земеделие” по постоянен адрес или адрес на управление на кандидатите за подпомагане, самостоятелно или със съдействието на служители на ОСЗ/ОДЗ. Възражението се подписва/подпечатва от кандидата.

Всеки кандидат ще има възможност да генерира и подаде и последващи възражения (по образец), които да допълват първоначалното подаденото такова (тоест впоследствие да се включат и парцели, които първоначално не са били избрани).

          Не подлежат на разглеждане възражения, които не са подадени в срок и/или не са по образец, генериран от секция „Система за индивидуална справка по Директни плащания” от интернет страницата на ДФ „Земеделие”. Няма да се приемат и възражения за площи, които са били проверени в кампания 2014 г. от страна на техническия инспекторат към Разплащателната агенция, тъй като за тези случаи одобрението за подпомагане се базира на резултатите от тези проверки, а не на данните от специализирания слой.

         От друга страна ще могат да се подават възражения за парцели извън обхвата на слой „Площи в добро земеделско състояние”, заявени като постоянно затревени площи единствено по мярка НАТУРА 2000 или по мярка агроекологични плащания, направления ВПС, пасторализъм и др., въпреки че одобрението на такива площи за подпомагане не зависи от обхвата на специализирания слой. Тоест евентуални промени в обхвата на „допустимия слой” по отношение на такива площи, няма да доведе до промяна в одобрението/неодобрението им за подпомагане по тези конкретни мерки.

            Във връзка с подадените възражения ще се извършат необходимите проверки и специализирания слой „Площи в добро земеделско състояние” ще бъде актуализиран, в случаите когато бъде установена техническа грешка или пропуск в него. Потвърждаването или изменението на обхвата на „Площи в добро земеделско състояние” се осъществява само на екран, по ортофотозаснемане 2014 или спрямо констатациите от протоколи от всички типове теренни проверки, извършени от структурите на МЗХ за кампания 2014. Изменението на обхвата на специализирания слой може да бъде както в посоказа  включване в него на определени площи, така и за премахване на неточно заявени ниви.

Въз основа на актуализирания специализиран слой след разглеждане на подадените възражения Разплащателната агенция ще направи преизчисления на извършените плащания по схеми и мерки за подпомагане на площ. Тя ще изплати допълнителни субсидии на земеделските стопани, при които първоначално е изплатено по-малка сума. За земеделските стопани, при които се установи, че е изплатена по-голяма сума, Разплащателна агенция може да предприеме стъпки за нейното възстановяване.

Специализираният слой „Площи в добро земеделско състояние" за Кампания 2014, като част от Система за идентификация на земеделските парцели (СИЗП), е актуализиран за 2014 г. чрез дешифрация (разчитане) на нова цифрова ортофотокарта /ЦОФК/ на страната по самолетно и сателитно заснемане от 2014 г. и чрез отразяване на резултатите от теренни проверки, проведени през годината.

На база тези актуализираните данни от СИЗП, Разплащателната агенция извършва част от задължителните кръстосани проверки на подадените през кампания 2014 заявления за подпомагане.

Запознаването на кандидатите със заявените от тях площи (земеделски парцели), които изцяло или частично попадат извън специализирания слой, може да се извърши чрез интернет страницата на ДФ „Земеделие”, секция „Система за индивидуална справка по Директни плащания”. Запознаване с географския обхват на специализирания слой „Площи в добро земеделско състояние” може да се извърши в която и да е общинска служба по земеделие в рамките на областта по местонахождение на заявените от кандидата площи. При посещение в службите, земеделските стопани е препоръчително да носят карти на блоковете на земеделското стопанство от заявлението за подпомагане за 2014.

Стриктни указания по възраженията за допустимия слой
13176
 

Последни материали
Виж
Информационни срещи
Фермери към администрацията: Вашите грешки от Кампания 2023 година ни струват много пари!
Средствата за останалите 177 стопани ще бъдат преведени след края на административните проверки
3 192 стопани получиха общо над 5,1 млн. лева за зимни пръскания
Хитра измама
Трима италианци регистрирали земята на военновъздушната база Сигонела за субсидии
Мелиоративните мрежи в Украйна станаха със статут на недвижим имот
„Оптиком“ поема продажбите на австрийския лидер в износа на техника APV
Предстоящо
Официалното начало на жътвата ще се даде на 11 юни в Пловдивско
Свързани материали
Виж
Предстоящо
До 1 март се очакват указанията за украинската помощ
ДФЗ ще утвърди указания и ресурс за съфинансиране на застраховки в растениевъдството за 2024 г.
Вижте как да разчетете резултатите от Системата за мониторинг на площ върху картата на СЕУ
Указания за Системата за мониторинг на площ
Точни указания как да сверите резултатите от мониторинговите проверки
В последния момент
ДФЗ дава точни указания по екосхемата за възстановяване на почвите (ЕКО-ЗВПП)
Указания
Най малко една община може да създаде местна инициативна група
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини