Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.12.2014 г.

„Мъртво” време за градинарите няма

Грижи за градината през декември

През втората половина на декември средните денонощни температури в цялата страна постепенно придобиват отрицателни стойности и трайните насаждения, в т.ч. овощните дървета преминават в състояние на относителен зимен покой. Въпреки това добрите овощари използват месеца за някои неотложни растителнозащитни мероприятия припомнят от Националната служба за съвети в земеделието.

Пръскания срещу болестите и неприятелите по овошките  не биха дали особен ефект, ако с ножица не се отстранят гнездата на листогризещите гъсеници, яйцата на пръстенотворката, засегнатите от корояди части на ствола. В слънчевите дни трябва да продължи третирането с 2% бордолезов разтвор срещу гъбните болести и срещу “антракноза” и “дидимела” при малината и касиса. Овошките, нападнати от акари, листни и щитоносни въшки трябва да се облеят с минерални масла в съответната концентрация на разтвора, а младите овощни дървета да се предпазят от зайци с мрежи или съответните репеленти.

 

През декември започва зареждането на парниците и покритите култивационни съоражения с оборски тор, а през първите дни на месеца се засяват семената от дребноплодните пипери. През декември парниците, в които ще се отглеждат по-късните разсади, могат да се засеят салати /в полутопли парници/ и да се засади лук за зелено. В благоприятните за работа дни е добре да се приготви  почвена смес, която ще се ползва за разсаждане, от равни части чимова пръст и обгорял оборски тор с прибавка на речен пясък.

Продължава почистването на градините от растителни остатъци и особено от кочаните на късното зеле, където зимува икономически опасния за културата зелев хоботник. Времето е подходящо и за торене с оборски тор, суперфосфат и калиеви торове според потребностите на почвите.

При лозите, когато времето е подходящо в насажденията могат да продължат основните обработки. При това е необходимо да се пазят корените на лозите, да не се нараняват защото ще измръзнат. Ако отделните площи са преовлажнени от късните есенни дъждове, задължително се отводняват – в противен случай главините ще изгният.  Декември е подходящ месец за ремонтиране на конструкциите и асмалъците, за подравняване на терените за младо лозе, за потягане на инвентара. За младите лозари дните са подходящи основно да се запознаят с принципите и правилата за резитба на лозата, както и с агротехническите изисквания на растението през вегетацията.

 

„Мъртво” време за градинарите няма
8227
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Оперативна група от Чехия и Нидерландия
Кръговата икономика в градинарството - опитът в ЕС
Очаква се да бъдат озеленени 100 хектара стени и покриви
Париж подкрепя градското градинарство
Непознати за България орхидеи ще има изложбата за цветя в Пловдив
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини