Начало » Новини » Интервю
12.11.2014 г.

Притеснително е, че има отлив от българските сортове пшеница

Румен Ефтимов, директор на Опитната станция по земеделие в град Лозница

Румен Ефтимов Снимка: Farmer.bg

Опитната станция по земеделие в Лозница - Разградско от години отглежда качествени семена за пшеница, разработка на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Базовите образци се отличават с изключителна продуктивност, затова и фермерите от Добруджа и региона са редовни клиенти на държавната станция. Семената са със сертификати за качество, издадени от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, като самите специалисти гарантират, че осигуряват конкурентна продукция за българския пазар. Farmer.bg потърси за коментар директорът на опитната станция Румен Ефтимов, който представи състоянието на тазгодишната реколта и търсенето на семена за есенната сеитба.

 

Г-н Ефтимов, как се разви пазарът на семена тази есен?  

Поради дъждовете тази година сме свидетели на прецедент по отношение на добивите и качеството на реколтата. Традиционно българските сортове пшеница са сухоустойчиви, затова и климатичните условия се оказаха абсолютно неподходящи за тяхното развитие. Станахме свидетели на срив в качеството на пшеницата, което се отрази и върху търсенето на семена за есенната сеитба.

Средните добиви от декар това лято се движеха около 480-500 кг., колкото и при нормални години, но показателите на зърното нямаха нищо общо с търсеното качество и това се отрази върху реализацията на семената, предлагани за есенната сеитба.

Като добавим и сравнително високите цени, на които трябваше да предлагаме продукцията, се получи така, че около 300 тона от семената не можахме да продадем.

На какви цени продавахте и защо не направихте отстъпки за фермерите?

Системата на определяне на цените е централизирана и всяка година те се фиксират от специална комисия, назначавана от специалисти от Селскостопанска академия. Тази година комисията посочи 550 лв. за тон, която беше по-ниска от миналогодишната. Но заради лошите добиви хората се отдръпнаха и се насочиха към вносните семена.

За разлика от частните компании, където има възможност да се преговоря, ние сме държавно учреждение, без подобни правомощия. И докато миналата година успяхме да реализираме 100% от нашето производство, тази есен за жалост търпим загуби. В тази връзка сме решили да предложим промени в нормативната уредба, които да дават по-голяма свобода на отделните звена от системата на академията. Защото ние сме в реалния сектор, имаме ориентир към клиентите и знаем какви са техните изисквания към пазара. В противен случай не бихме могли да сме конкурентни на пазара.

Казахте, че конкуренцията на вносната продукция е голяма. Нараства ли интересът към чуждите семена?

Нахлуването на вносни сортове пшеници се разраства и това за нас, учените е необяснимо. Дали заради по-агресивната реклама, но стопаните все повече се ориентират към чуждата продукция, въпреки че техните цени са по-високи от нашите. Ако трябва да обобощим, делът на българските спрямо чуждите сортове е 50 на 50.

Вярно е, че българските сортове не издържаха на климатичните промени от това лято, но при следващи сухи години чуждите сортове едва ли биха били по-подходящи от българските. И това се знае от хората в бранша, затова се надяваме да има промяна в търсенето.   

Кои от българските сортове са най-търсени в момента и как отговаряте на търсенето, породено от климатичните промени?

Най-често купувани са пшеничените семена от сортовете „Енола”, „Кристал” и „Аглика”. Всяка година институтът в Генерал Тошево излиза с нови селекции, които са високопродуктивни и приспособими към нашите климатични условия. Затова и надеждите ни са, че все пак фермерите ще заложат на българското.

Дейността ни е от изключителна важност за фермерите от региона и това важи с пълна сила особено за дребните земеделски производители. Ние не се ограничаваме единствено с производството и продажбата на семена. Наши експерти консултират стопаните по всички въпроси, свързани с гротехническите мероприятия.

Опитната станция разполага и с техника, която също предоставяме като услуги на земеделците. В това отношение помощта е голяма, защото освен за оран те ползват наша техника и за култивиране, реколтиране, сеитба и др. Постоянни наши клиенти са около 30 фермери от Разградско, които отглеждат над 10 хиляди декара.

Знаете, че в тези региони за малък производител се възприема този, който обработва поне 2-3 хиляди дка земя. И точно те са гърбът на икономиката в селските райони. Разбира се, има и много големи арендатори, но при тях мащабите са много по-големи – те се разпростират върху и над 30 хиляди дка. За нас като учени е важно да развиваме българската наука и да разширяваме взаимодействието си с реалния бизнес. През новия програмен период европейските програми предлагат възможности за по-тясно сътрудничество и това ни обнадеждава в бъдещата работа с фермерите.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

 

Притеснително е, че има отлив от българските сортове пшеница
16748
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
В количествено изражение през март на годишна база
Износът на пшеница и ечемик от Украйна скочи рязко за сметка на царевицата
За да може държавна продоволствена корпорация да напазарува спокойно през април
Индия моли частните търговци да ограничат покупките на пшеница от новата реколта
Особено компании без собствени складове, транспорт и износ
Производителите на пшеница и ечемик в Украйна губят почти по 100 долара на тон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини