Начало » Новини » Страната
20.10.2014 г.

Ветеринарният съюз е сезирал Еврокомисията за неспазване на профилактиката на животните

Ситуация

Farmer.bg

Управителният съвет на Българския ветеринарен съюз настоява за незабавното отстраняване на изпълнителния директор на агенцията по безопасността на храните Пламен Моллов от поста му. В писмо, адресирано до президента и вицепрезидента на страната, до служебния премиер и до министъра на земеделието от съсловната организация смятат, че „поради бездействието на агенцията по безопасността на храните са допуснати сериозни нарушения при изпълнение на мерките по профилактичната програма”. Съюзът е информирал и Главна дирекция „Здраве и потребители” на Европейската комисия, като жалбата е заведена за нарушения, допуснати в хода на откритата процедура за провеждане на самата профилактична програма.

На 30-и септември Националният съвет на съюза е сезирал и Върховна касационна прокуратура, като в сигнала е посочено, че има „съмнения за незаконосъобразни действия и заповеди на изпълнителния директор на БАБХ проф. Пламен Моллов, изразяващи се в ликвидиране на изградения ветеринарномедицински контрол върху разпространението на заразните заболявания по животните, включително и особено опасните зоонози”.

От съюза припомнят, че още през юни тази година са сигнализирали президента за тежката епизоотична обстановка в страната, свързана с огнища и на туберкулоза по животните.

„От администрацията на Президента получихме копие от отговора на нашия сигнал от страна на БАБХ, подписан от проф.Моллов. Изпълнителният директор на БАБХ  в заключение отчита, че епизоотичната обстановка в България е спокойна и не поражда никакви притеснения относно здравния статус на животните и икономическото състояние на техните собственици.

В този период  обаче ветеринари установяват огнища на туберкулоза по говедата в седем ферми - в Разградско - 4 ферми, Габровско – 1 ферма, Видинско - 1 ферма и Плевенско – 1 ферма.

От организацията информират, че за неспазване на наредбите и прикриването на заболяването от страна на агенцията Окръжна прокуратура в Разград провежда разследване.

От съюза припомнят големият проблем с болестта „син език” по овцете, което обхвана цялата територия на страната и нанесе огромни икономически загуби на фермерите.

При предишното проникване на вируса на „Син език” на територията на страната бившата Национална ветеринарномедицинска служба ограничи това заболяване и се справи с него в рамките на 30 дни, припомниха от съюза.

На проведените национални протести съюзът прие декларация, която връчи на министъра на земеделието и храните Васил Грудев на 25.09.2014 г. по време на среща с председателите на областните колегии на БВС от цялата страна. Министър Грудев съобщи на участниците, че е възложил одит на БАБХ и определи срок от 10 дни /до 05.10.2014 г./, да бъдем информирани за резултата от тази проверка. Към настоящия момент нямаме никакъв отговор, посочва в писмото си до президента председателят на съсловната организация Трифон Цветков.

Междувременно Сметната палата публикува резултатите от извършен одит в агенцията за периода от януарри.2012 г. до 30-и юни.2013 г. Според него констатираните нарушения не само, че не са отстранени от новото ръководство в лицето на проф.Моллов, но бележат и развитие.

Доказателство за това е писмото на Министерство на земеделието и храните изх.№91-2135/13.10.2014 г., с което част от извършените лабораторни изследвания за болестите по животните се възлагат на акредитирани лаборатории извън системата на агенцията.

От съюза припомнят, че сега повече от всякога е необходима нова политика във ветеринарномедицинската дейност, основана на българския опит и европейското законодателство, която да се осъществява от специалисти с доказан професионален опит.

 

Ветеринарният съюз е сезирал Еврокомисията за неспазване на профилактиката на животните
7596
 

Последни материали
Виж
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Свързани материали
Виж
Честито!
На 14 декември поздравяваме ветеринарните лекари с професионалния им празник!
За профилактичната програма
С 19,3% се вдигат тарифите на ветеринарите през 2024 г.
В програмата са посочени приоритетните заразни болести и зоонози
Изменя се Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите
Управителен съвет ДФЗ
Ветеринарите получават 18 млн. лева за имунопрофилактиката
Фонд „Земеделие”
С 9,2 млн. лева се уверичава бюджетът за имунопрофилактика на стадата
БАБХ и БВС се споразумяха за Програмата за профилактика на болестите по животни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини