Директните продажби на млечни продукти от фермите ще се окаже единственото спасение за животновъдите в момент, когато пазарът се огъва от вноса на европейска суровина и изкупните цени се сриват. Това съобщиха след днешната среща в министерството на земеделието говедовъди от Карловско, които имат намерение да инвестират в малки мандри, предлагайки сирене, мляко и кашкавал директно от фермите и прекъсвайки връзката с изкупвачите.
Срещата беше инициирана от Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели с цел да се откроят основните пречки за лесен достъп на дребните стопани до пазара и да се предложат механизми за отстраняването им.
„Последните промени в наредба 26, която регламентират условията за регистрация за директни продажби, ни улесниха изключително много при издаване на разрешителните, затова кандидатствахме и очакваме в скоро време да бъдем одобрени”, посочи пред Farmer.bg Мариян Матев, собственик на кравеферма в карловското село Климент. Заедно с колегата си Иван Маневски от село Горни Домлян двамата отглеждат във фермите си по над 100 животни. След необичайния спад в изкупните цени на млякото обаче те предвиждат сериозни загуби, затова разчитат изцяло на собственото производство. Премахвайки посредничеството на изкупвачи и мандри, те искат бързо и лесно да стигнат до потребителите.
Инвестицията в една подобна мандра варира от 50 хил. до 100 хил. лв., но фермерите са решени да не чакат европейските програми, а да инвестират собствени средства.
При днешната среща в министерството на земеделието фермерите са получили уверение, че държавните институции ще ревизират нормативната уредба, така че стопаните да имат повече възможности да се обединяват при реализацията на продукцията.
«Бъдещата програмата за селските райони предоставя редица възможности по линия на «късите вериги», от които малките семейни ферми биха могли да се възползват», посочи при срещата зам. министърът на земеделието и храните Марина Бракалова. Тя е уверила бизнеса, че до два месеца ще бъде готов анализ на всички нормативни актове в областта на малкия бизнес, както и предложения те да бъдат ревизирани в помощ на бизнеса.
По данни на агенцията по безопасността на храните до момента по наредба 26 са регистрирани близо 600 стопанства. От тях 350 са пчелари, 33 - за яйца от птици и пъдпъдъци, 187 – за мляко, 17 – за риба, само 2 за месо и 1 за зайци.
Зам. шефът на агенцията Тенчо Тенев обясни, че новото законодателство ще бъде разписано така, че отговорността за качеството на храните ще се носи от самите производители. Контролът от страна на агенцията ще се прилага на пазара, както се действа и спрямо останалите мандри и преработвателни предприятия.