Първите два фермерски пазара в София са тесни за всички земеделски производители, които искат да предлагат продукцията си директно на пазара. За това алармира Александър Ангелов, животновъд от Вършец, който от няколко месеца се опитва безуспешно да наеме постоянна сергия на някой от двата пазара в кварталите «Лозенец» (при «Римската стена») и «Иван Вазов», където всяка събота и сряда фермерите предлагат стоката си.
И двата столични пазара са организирани съвместно с «Хранкооп», но търговската площ вече не достига за големия интерес от страна на потребители и производители.
С последните промени в Наредба 26 стана много по-лесно за земеделски производители и животновъди да регистрират стопанствата си за директни продажби. Освен възможността да продават от врата на фермите си мляко, сирене, мед или друга продукция, те търсят достъп и до фермерските пазари в големите градове, които обаче на този етап са доста малко в цялата страна.
На 11-и октомври неправителствената организация «За Земята” в партньорство със Сдружение „Устойчиво общество”, „Хранкооп”, „Пазари Юг” и Столична община организираха първия Фермерски пазари фестивал в София.
Целта беше повече граждани да се убедят в предимствата да пазаруват директно от производителите, а самите фермери да научат повече за възможностите как биха могли през следващия програмен период да се включат в подобни пазари и то с финансовата подкрепа на общата селскостопанска политика на Европейския съюз.
Фестивалът събра над 50 производители от цялата страна. Освен традиционните млечни продукти, биохляб, плодове, зеленчуци, мед, вино и лютеница потребителите можеха да опитат още и натурална горчица, да се запознаят с лечебните свойства на различните билки, да си купят ръчно изработени бижута от естествени материали.
За стопаните бяха интересни и лекциите на различните участници, които представяха европейския опит в организирането на подобни пазари.
Пред Farmer.bg Стоилко Апостолов от фондация „Биоселена” обясни, че по българо-швейцарската програма „За Балкана и хората“ вече се подготвят за регистрация по наредба 26 проекти на 20 фермери. С реализацията на тези проекти се отварят нови възможности за реализация на екологично чиста продукция, произведена в планинските райони.