Начало » Новини » Интервю
03.10.2014 г.

Фермери: Вносът на картофи окончателно ще срине дребното производство

Последно предупреждение

Farmer.bg

И малкото производители на картофи в Самоковско, оцелели от кризата през последните 20 години, са на път да фалират, ако пазарът придължи да бълва продукция на ниски цени от Европа, нереализирана в Русия заради ембаргото на храни. За това предупреждава Петър Йорданов, агроном и картофопроизводител, който обработва малки площи в самоковските села Злокучене и Драгушиново.

В магазините в Самоков масово започнаха да се продават картофи по 51 стотинки за килограм, внесени от Гърция, Кипър, Румъния и Полша. В същото време заради дъждовната година разходите на българските производители скочиха неимоверно. Себестойността за производството на килограм картофи излиза над 50 стотинки, което при този дъмпинг от Европа ще бъде гибелно за колегите, съобщи в интервю за Farmer.bg Петър Йорданов.

Поредният шамар за бизнеса е дошъл след проливните дъждове в края на септември. В резултат, комбайните за картофи все още не могат да влязат в нивите и въпреки че добивите бяха добри, ако продукцията не бъде прибрана навреме, тя ще се похаби.

«Имам колеги от Ихтиманско, които са в шок, защото са обработили големи площи и ако картофите останат в земята, за тях това означава финансов крах», коментира още стопанинът.

Самият Йорданов е успял да се справи с ръчен труд от семейството и приятели.  «Напоследък фермерите изпитват затруднения дори да наемат работна ръка за прибиране на реколтата, защото или надниците на някои им се виждат ниски, или път трудът - тежък», обясни още Йорданов.

Само преди 30 години самоковският регион беше основният производител на картофи за страната, припомни фермерът. Всяка година за вътрешния пазар са били произвеждани 18 хиляди тона, отделно в опитни полета са отглеждани по 6 хиляди тона картофи за семе. Днес големите производители с по 1000 декара са само двама. Останалите стопани отглеждат малки площи, а това прави производството неефективно.

Петър Йорданов от години представлява холандската компания за производство на семена за картофи «Агрико», която е лидер в този бранш. Хубавото е, че благодарение на новите сортове хората започнаха да добиват и познания за качествата и технологията за производство, което е от съществено значение за добивите.

Като дистрибутор Йорданов продава 18 холандски сорта. Допреди 2-3 години фермерите не знаеха, че всеки сорт се отличава по кулинарните си качества – единият става само за чипс, другият - за варене. Днес колегите избират най-търсените от клиентите и тази тенденция се разраства.

Проблемът е, че за разлика от останалите култури картофът изисква строго спазване на технологиите. «При летните дъждове например, много посеви бяха поразени от маната и сега колегите нямат добиви». В същото време някои сортове са толкова добри, че от декар се получават до 5 тона, което е изключително постижение за нашата страна, посочи още експертът.

На този етап стопаните настояват единствено за защита на родното производство, което в трудни години като тази не би могло да устои на външната конкуренция.

Фермери: Вносът на картофи окончателно ще срине дребното производство
24774
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини