За разлика от българските животновъди, които сами трябва да преодоляват конкурентния внос от Европа и за които отпадането на млечните квоти през април 2015 г. ще се превърне в огромен проблем, за гръцките им колеги подобни пречки очевидно не съществуват.
Още от миналата година гръцкото правителство и браншът предприеха мерки в защита на вътрешното производство, докато българските власти обичайно само залъгваха фермерите как щели да създадат 230 изкупвателни пункта и да подкрепят големите ферми.
Обещаваната подкрепа остана само на книга, а животновъдните ферми в страната продължават да намаляват, затова пък вносът на сурово мляко от Европа непрекъснато расте. Според бранша с отпадането на млечните квоти след половин година този процес ще се задълбочи, затова точно пред изборите животновъдите за пореден път поставят исканията си за адекватна политика по отношение на млекопроизводството в страната.
Преди седмица двама от представителите на Националния съюз на говедовъдите в България бяха на кратка визита в Гърция, за да споделят опита на колегите си в областта на млечното животновъдство.
Съпредседателят на съюза Панайот Тодоров и изпълнителният директор Михаил Михайлов посетиха говедовъдната ферма на Василий Андонис близо до град Комотини, за да се запознаят на място за мерките, предприети от гръцките власти за преодоляване на негативния ефект от руското ембарго, наложено при вноса на млечни продукти.
„Бяхме изненадани от това което видяхме на щандовете за млечни произведения в гръцките магазини”, съобщи за Farmer.bg Михаил Михайлов. Под всеки млечен продукт, произведен в Гърция, е стояло етикетче с националното знаме и надпис „произведено в Гърция”. Върху самата опаковка на прясното мляко е обозначен районът на производство, както и фермата-производител. Срокът за използване на тези продукти е 7 дни, като цената за литър мляко се движи между 85 и 95 цента. Останалото мляко е с надписи „произведено в ЕС” и със срок на годност 30 дни. Цената на тези продукти за литър мляко се е движела от 1.30 до 1.70 евро.
Състоянието на фермите е в пъти по-добро от това на българските стопанства
По време на визитата си българските фермери са се запознали с иновациите, приложени в гръцката ферма. Стопанинът е разполагал с нов автоматизиран станок за подрязване копитата на животните, през който са миналали за обработка всички животни. Първите отделени юници са били хибриди от породите „Холщайн” и „Норвежко говедо”, чиито индивидуални картони са включени в компютърната база на стопанствата, която следи всекидневната млечност на животните.
Резултатите са били изключително насърчителни – само от едната юница за 70-дневен период са получавани по 36 килограма мляко, от втората - по 40 кг на ден, а от третата - по 44 кг.
По данни на гръцката статистика само през юли производството на мляко в страната е било с 2.4% повече спрямо същия период на миналата година. Изкупните цени на суровото мляко са се движели от 0.4509 цента за кг през януари 2014 г. до 0.4272 цента през юли 2014 г.
В сравнение с 2013 г. най-високата цена е била през януари - 0.4518 цента за кг до 0.441 цента през май. Поевтиняването се обяснява с големия внос на сурово мляко от други европейски страни. По информация от гръцките животновъди всекидневно в Гърция се внасят 300 тона сурово мляко
За разлика от българските животновъди гръцките фермери получават значително по-голяма подкрепа от държавата.
За всеки литър качествено мляко, предадено в мандрата, се изплащат по 2,2 цента, за които българските фермери отдавна настояват. Говедовъдите получават помощ и чрез намаления акциз за горивата. Помощта е от 2 евро на дка за зърнените култури и по 3 евро - за царевицата .
Възможности за инвестиции
За да избегнат зависимостта си от мандрите, седем фермери от региона, които притежават стопанства с над 200 крави, са купили фалирала мандра, която подготвят за преработка на своята продукция, поясни още Михаил Михайлов.
Фермерите са участвали и в среща за сключване на "джентълменско споразумение" за 5% намаление цената на прясно мляко в магазинната мрежа. Тази среща е била свикана по инициатива на местните браншони съюзи с търговски представители от местните супермаркети и магазини за млечни продукти.
Представителите на гръцките асоциации настояват и за драстично намаляване на ставката за ДДС върху млечните продукти. Интересното е, че ДДС-то за за тези продукти в Гърция сега е 13%, докато за всички останали стоки е 23%.
Животновъдите обаче настояват данъкът изцяло да се премахне или да бъде намален до 4%, както се прилага в страни като Италия и Испания.