Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.01.2005 г.

Пипер за ранно полско производство

За целта са подходящи сортовете: от типа капия - Бяла капия, Златен медал, Албена, Люлин, Хебър, Сиврия; от типа долма - Калинков 805/7, Бял калинков; от дребноплодните - Джулюнска шипка, Пловдивска шипка и други.

За производството на разсад семената се засяват около 20-25 януари за Петричко-Санданския район, 25-30 януари - за Южна България, и от 1 до 5 февруари - за Северна България и по-хладните райони на страната.

Сеитбената норма е 10 г семена за 1 кв. метър. За добиването на разсад за 1 декар са нужни 100-120 грама семена. Семената поникват за 10-12 дни. Дотогава температурата в култивационното съоръжение се поддържа в границите на 22-25 градуса, а след това се понижава за около две седмици при облачно време до 19 градуса и през нощта - до 16 градуса.

През март разсадът се пикира в парници, полиетиленови тунелчета или оранжерии във фаза втори същински лист. Пикира се на разстояния 8х8 см по едно растение или 10х5 - по две растения. До изнасянето им на полето главната грижа е поддържането на оптимален температурен режим, проветряване, подхранване (при нужда), подсипване с торопочвена смес (при изтегляне на разсада) и закаляване. Получава се добър разсад, ако стъблото е здраво и добре развито, дълго около 20 см, междувъзлията са къси, а кореновата система е нормално развита. Оттук нататък следва засаждането на полето и добрите грижи през вегетацията.

Пипер за ранно полско производство
12983
 

Последни материали
Виж
22 013 стопани получиха близо 102 млн. лв. по интервенцията за необлагодетелстваните райони
Някогашното поливане от Дунав няма да се върне
Г. Тахов: За напояването няма ПМС, няма бюджет, няма финансиране от началото на годината
Акция на МЗХ и Югозападно държавно предприятие
2 дка опожарени територии в землището на село Микрево бяха залесени с 1000 фиданки от космат дъб и черен бор
В навечерието на Цветница
Ямбол кани на фермерско-занаятчийско изложение в събота
Разследват отравяне на египетски лешояд в региона на Източни Родопи
Свински шницели паприка
Свързани материали
Виж
Кога не е необходимо подхранване на разсада
Правила за пикиране на разсада за пипер
Пикиране на разсада - цел и особености
Съживяване на стари и с изтекъл срок на годност семена
Каква е разликата между червения, жълтия и зеления пипер
(продължение)
Кога трябва да бъдат атакувани фитопатогените?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини