След като през август Европейската комисия регистрира като традиционни български продукти панагюрската луканка и филето «Елена», вчера в официалния вестник на ЕК беше обявена регистрацията и на роле «Трапезица», съобщиха от пресофиса на ЕК.
Това e третият български продукт, регистриран след „Филе Елена” и „Луканка Панагюрска” като храна с традиционно специфичен характер (ХТСХ), съгласно европейската политика по качество.
Заявлението за регистрация беше подадено от сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти”.
Според еврорегламента членовете на сдружението ще имат право да произвеждат „Роле Трапезица”, като спазват одобрената спецификация и обозначават продукта с европейското лого за ХТСХ, както и да използват означението „Храна с традиционно специфичен характер”. Регламентът влиза в сила 20 дни след неговото публикуване.
Този уникален български продукт носи името на хълма "Трапезица" край старата българска столица Велико Търново, свързан с българската история, се посочва в прессъобщението.
Самото роле "Трапезица" (Role Трапезица) по своята същност е суров продукт от пресовано сухо консервирано свинско месо, охладено или замразено, в което са добавени натурални подправки (черен или бял пипер и чесън), соли др.
Ролето се пълни в корпус, направен от говежди слепи черва или колаген и мрежи и е обвързан с канап. Това меко и сочно месо се характеризира с изключителен вкус и аромат.
Наименованието ще бъде добавено към списъка на повече от 1 200 вече защитени продукти в рамките на Европейския съюз.