Заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева откри Sofia Spring Fest. В рамките на събитието се организира и фермерски пазар, където близо 20 родни земеделски производители ще предлагат продукцията си в сърцето на София до 7 май.
Лозана Василева подчерта значимостта на инициативата като платформа за подкрепа на фермерите и популяризиране на устойчивото местно производство. „Фестивалът съчетава градския дух с вкуса от селото, модерния ритъм с българските традиции“, каза заместник-министърът в приветствието си. По думите й, МЗХ подкрепя мероприятия, които дават възможност за промотиране на родното производство. „Важно е да избираме сезонното и произведеното у нас“, заяви още тя.
Заместник-министърът отбеляза, че „Министерството на земеделието и храните работи последователно за скъсяване на веригата на доставки, като целта е пътят на продукцията от фермата до трапезата да бъде по-кратък и по-прозрачен. „Подкрепяме местното производство и насърчаваме създаването на устойчиви пазарни модели, в които производителят има лице, а потребителят – доверие“, подчерта също Лозана Василева. Тя изрази увереност, че подобни събития играят ключова роля в изграждането на връзка между потребителя и произхода на храната.
Гостите на фестивала ще имат възможност да опитат и закупят продукция от земеделските производители, включително етерично-маслени изделия от роза и лавандула, сирена и кашкавали от краве, козе, овче и биволско мляко, кисели млека, месни деликатеси, както и био мед и пчелни продукти, българско вино, тахани, ядкови кремове и натурални плодови сокове. В навечерието на Великден – на 14, 15, 17 и 18 април – на пазара ще се предлагат и традиционни козунаци, както и разнообразни хлябове и домашни печива.