Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.08.2014 г.

Еколози предлагат седем решения за проблемите в горите

На вниманието на служебния кабинет

Farmer.bg

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" предлага седем решения по неолтожни за решаване теми, свързани с опазването на горите и управлението на природните паркове.

Това стана при днешната среща на еколозите с новия зам-министър на земеделието и храните доц. Георги Костов и неговия екип.

Според гражданските организации предложенията биха могли да се осъществят през краткия мандат на служебното правителство.

По повод прилагането на закона за горите се настоява за спешни промени в наредбата за инвентаризация и горскостопанско планиране, от която зависи приемането на  областните планове за развитие на горските територии

За да има публичност, се предлага горските планове и годишните планове на държавните предприятия да бъдат качени на интернет страниците на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), държавните горски предприятия или горските стопанства.

Очаква се със заповед на министъра да бъдат публикувани проектите на горскостопанските планове на интернет страниците на предпирятията по места. Предвиждат се срещи с местните заинтересовани страни по землища за обсъждане на планираното ползване.

В природните паркове, чиито директори бяха назначени без конкурс, да се проведе съответен конкурс. В правилниците на поделенията на агенцията по горите да се въведат изисквания за квалификация на управленските екипи на парковете, като се въведат стандарти за знания за основните позиции и система за тяхната оценка.

Да се продължи процесът за сертифициране на държавните гори.

По отношение на борбата с незаконната сеч в горите се предлага да има контрол на продажбите въз основа на тегло, а не обем на дървесината. Да се изработват електронни досиета на насажденията, да се изработи наредба за здравния статус на отделните насаждения, да има ограничения за санитарните сечи с цел избягване на злоупотреби. Еколозите настояват да се възстанови щатът „Горски инспектор“, като неползваните щатове се прехвърлят към природните паркове

Опазване на биоразнообразието и горските екосистеми – да се измени наредбата за сечите, като се прилагат всички изисквания, свързани със стопанисването на горите в европейската екологична мрежа Натура 2000. Да се разпореди на държавните предприятия да подготвят предложения за 10% гори във фаза на старост, която да се представи в ИАГ за одобрение.

За част от точките с министерството беше постигнато съгласие още в рамките на самата среща. Решено беше да се осигури достъп до информационна система на ИАГ без търговската информация, да има консултиране за планираното ползване в горите от поделенията на държавните горски предприятия с местните заинтересовани страни, да се публикуват одобрените горскостопански планове в интернет и да не се затваря офисът на дирекцията на Природен парк Странджа в Царево.

Еколози предлагат седем решения за проблемите в горите
11163
 

Последни материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Свързани материали
Виж
Аргументите
Синдикалисти и организации в горския сектор – с обща позиция срещу преструктурирането на държавните предприятия
Дрезденският технически университет ще помага на МЗХ в управлението на горите и въглеродните емисии
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Среща
Горските се подготвят за сезона на пожарите
При проверки през февруари
Задържаха 4 каруци и 3 МПС при проверки в горите в централна северна България
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини