Начало » Хоби земеделие » Цветарство
05.08.2014 г.

Хортензията - фурор в градината и на терасата

Гигантските размери на съцветията, изумителна игра на краските, разнообразие на формите и продължителен период на цъфтеж – това са неоспоримите достойнства на едролистната хортензия (Hydrangea macrophylla). Тя влиза в числото на растенията-фаворити, които се използват за украшение в интериора на дома, откритите тераси и градинските композиции.

Пролетта е важен период
Цъфтяща хортензия в саксия можете да купите от магазините още през пролетта. В същото време тя облича пищната си премяна в края на юни. Докато в двора е още хладно, отгледаните в оранжерия хортензии трябва да се държат в затворено помещение. Но след като стълбчето на термометъра се покачи трайно, можете да я изнесете на свеж въздух или да я засадите в почвата, тъй като растението по природа е студоустойчиво. 

Различните цветове 
Синя, бяла, червена и розова са четирите основни окраски на цветовете на хортензиите. Те могат да демонстрират различни нюанси и преходни тонове през цялата година. Освен това има и интересни сортове, които са с изящни двуцветни кичести цветове. 
Що се отнася до синята краска, то тя може да се получи при растения от всеки сорт. Една и съща хортензия може да бъде и розова, и синя в зависимост от състава на почвата и съдържащия се в нея алуминий. Тайната на сините цветове се крие в киселата почва с рН 4-5, от която корените на растението получават нужния за това алуминий. Така че, ако не искате синята ви хортезия да порозовее, използвайте при засаждането само кисел субстрат, като редовно подхранвате храста със специални, съдържащи алуминий торове и поливате растението с дъждовна вода. 

Грижите 
Грижите за едролистната хортензия не са големи, ако мястото за нея е правилно избрано. Растението обича шарената сянка и се нуждае от редовно поливане, така че почвата да бъде винаги умерено влажна. Тя не понася нито засушаването на субстрата, нито прекомерното поливане. Подхранвайте хортензията само в периода на вегетацията – до август. След това настъпва период на покой, в който се залагат цветните пъпки за следващата година. Резитбата в това време е противопоказна, иначе растението няма да покаже цветове през следващата година. Можете само да отделите прецъфтелите съзветия над първата листна пъпка. На пъпките се отразяват зле и ниските температури. Затова през зимата саксиената хортензия се внася вътре, след като хвърли листата си и се държи в светла стая или на тъмно и хладно място, но не в прекомерно 

Хортензията - фурор в градината и на терасата
38321
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
За красива градина
Хортензията копнее за вода и обича киселичко
Хортензията обича киселите почви
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини