Начало » Хоби земеделие » Цветарство
19.10.2017 г.

Хортензията обича киселите почви

Хортензията (Hydrangea) се сраща в див вид в Китай и Япония. Обикновено хортензията е малък храст с височина 50-60 см с едри светлозелени овални листа. Малките цветове образуват огромни, с диаметър 20-25 см, кръгли топки, които могат да бъдат бели, лилави, яркорозови, а при изполването на някои специални прийоми и сини. На един храст може да има до 6 такива големи топки. Хортензията цъфти от ранна пролет до края на лятото.
Хортензията е непретенциозно и издръжливо растение. Има две основни изисквания към грижите- прохлада и постоянно влажна почва. След прецъфтяването на храста изрежете филизите наполовина.

Едрата расте и на дърво
Едроцветната хортенция (Hydrangea macrophilla) е с много ефектни цветове, които в повечето случаи са стерилни.
Тя може да се отглежда и във вид на дръвче, като се формират нейните клонки. Този храст е много взискателен към влагата, особено в периода на растеж на филизите му. Цъфтенете започва обикновено на 6-7-годишна възраст.
За обилното цъфтене се препоръчва през ранната пролет да се изрежат клонките на 2-3 пъпки, а за по-добър растеж през лятото трябва да подхраните с течен тор. Предпочита богатите рохкави почви с кисела реакция. Обикновено цъфти на слънчеви участъци, но добре се чувства и на полусянка. Градинската хортензия се чувства много добре в саксии. Почвата в съдовете трябва да съдържа торф, а за хортензията, която цъфти със сини цветове, към това трябва да се добави и киселата реакция.

Прохлада навън
През пролетта, когато слънцето започне да пече, хортензията трябва да се изнесе на свеж въздух. Това е желателно да се направи по възможност по-рано. Саксията с хортензията трябва да се сложи на прохладно място, защитено от преките слънчеви лъчи. До есента растението се полива обилно с мека вода със стайна температура, като не се оставя почвата в саксията за пресъхне.
Хортензията се подхранва ежеседмично с торфена смес, която не съдържа вар. При внасянето на вар тя може да промени окраската си, например от бяла да стане розова или червена.

Правилата
Температурата, която трябва да осигурите на хортензията, за да преживее зимата, не трябва да е по-ниска от 8 градуса. Влажността на въздуха около нея обаче трябва да се поддържа, затова от време на време трябва да опръсквате листата на храста. След прецъфтяването хортензията се пресажда и продължава да се полива и подхранва. За да расте добре хортензията ви предлагаме и друго решение – използвайте готови субстрати и торове за рододендрони.

Хортензията обича киселите почви
10770
 

Последни материали
Виж
Засегнати са над 400 растителни вида в Атика
В Гърция за пръв път откриха източна плодова муха
Механизъм за гражданска защита на ЕС
ЕК мобилизира два хеликоптера от Чехия за борба с пожарите в България
Засетите площи с царевица и слънчоглед нарастват на годишна база
В Сърбия очакват по-слаби реколти от пшеница, малини и череши
Изоставаме и по отношение на предупреждението за горещи вълни
Френските фермери не работят на открито при 35 градуса горещини, българските – при 39 градуса
Приходи от данъци върху околната среда в Европейския съюз
ФАО: От 10 до 30 процента ще намалее рибата в Световния океан
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини