Начало » Важно за фермера » Животновъдство
29.07.2014 г.

Илеитът носи огромни загуби на свиневъдството

Германският експерт д-р Хайке Енгелс пред в. "Гласът на фермера"

Илеитът е смятан за изкоренено още преди години заболяване. За съжаление, през последните години той се завръща и все по-често се среща неговата хронична форма. По време на направените неотдавна изследвания германските учени откриват антитела към причинителя на заболяването при 80 на сто от обследваното поголовие свине в Германия. Диарията, която съпровожда болестта, е сериозен проблем. От нея най-често страдат сукалчетата, при които все още не се е формирал имунитет в стомашно-чревната флора. Производственият мениджмънт и здравният статус на животните по време на угояването са фактори, от които също зависи заразяването с илеит или появата на друго стомашно заболяване.
Какво представлява илеитът?
Илеитът, или пролиферативната ентеропатия при свинете (ПЕС) е възпалително заболяване на стомаха, чийто причинител е вътреклетъчна бактерия Lawsonia intracellularis. Бактерията се среща във всички региони с развито свиневъдство. Това се отнася както при интензивното, така и при екстензивното отглеждане, във фермите с пространствено разделяне на животните по възрастови групи или там, където няма такова разделение. Инкубационният период е от две до три седмици, като причинителят е много заразен. Бактериите проникват в слизестата обвивка на стомаха в последния участък на тънките черва (илеума) и започват бурно да се размножават, без да разрушават клетките. Като резултат се получава плътно удебеляване на участъци от стомаха, което пречи на на резорбцията. Lawsonia intracellularis са много устойчиви: при температура между 5 и 15 градуса те могат да преживеят до две седмици във фекалиите. С помощта на дезинфекциращи средства с високо съдържание на йод и амоняк бактерията може да бъде напълно унищожена.
Три форми на протичане на заболяването
Хроничната форма (стомашна аденоматоза при свинете - САС) се открива най-често при прасетата във възрастовата група между 6 и 20 седмици. Симптомите са доста разводнени - намалена консумацията на фураж, загуба на тегло и водниста диария. Макар че заради болестта се удължава периодът на угояване, случаите на отпадане на животните са рядкост. Възможно е и спонтанно оздравяване след няколко седмици.
Острата форма (хемораргична ентеропатия при свинете - ХЕС) се среща при свине с тегло между 50 и 100 кг. След обща слабост, диария с почти черен цвят (често примесена с кръв), бледост и залежаване зачестяват случаите на внезапна смърт. Нивото на отпадналите животни чувствително се повишава.
Субклиничната форма на САС нанася най-големи икономически загуби. За разлика от хроничната форма, тя не е съпроводена от диария и трудно би могла да бъде диагностицирана. Животните нямат апетит, а заради заболяването на стомаха започват да изостават в развитието си.
Рискови фактори и лечение
Заболяването се предава от животно на животно (най-често от свинята-майка на малките) или чрез заразените фекалии. Основни рискови фактори за възникване на болестта са постоянното запълване на помещенията, без да се спазва принципът "пълно-празно", не спазване на хигиенните изисквания и плътни подове в помещенията (пренасяне на бактерията чрез контакт с фекалиите). Стресът, причинен от транспортирането, високата плътност на отглеждане и прегрупирането например, допълнително намалява имунитета на животните. Не достатъчно добрите условия на отглеждане в помещенията (студ и висока влажност) или рязката смяна на състава на храната са също рискови фактори.
През последните години в много европейски свиневъдни ферми се наблюдава повишен инфекциозен фон. Вероятно причината е забраната да се използват антибиотици за стимулиране на растежа. В страните от Евросъюза заради пълната забрана за използването на тези стимулатори от януари 2006 година и изискването да се ограничи използването но антибиотици за терапевтични цели се очаква разпространението на Lawsonia intracellularis да придобие още по-сериозни размери.
Животните с остра форма на заболяването могат да бъдат лекувани с високи дози от антибиотици, които се дават през устата с вода или храна или се поставят инжекциозно. Освен това е важно да бъдат ликвидирани изброените рискови фактори.
Икономически последствия
Последствията от илеита в неговите субклинична и клинична форми са съществени и зависят от три фактора - възрастта и числеността на заразените животни, степента на заболеваемост. Наред с илеита има и други заболявания, които намаляват производителността в свиневъдните ферми. Според резултатите от икономическия анализ водещите ферми в Германия (най-добрите 25%) през 2012/13 година са достигнали 28,50 евро чиста печалба от всяко угоено и продадено животно. Средните показатели са 19,50 евро, а при най-нерентабилните стопанство този показател е още по-нисък - 9,50 евро.
Специалистът д-р Гюнтер Грандет , който работи като консултант в Долна Саксония, оценява тези загуби на над 100 млн. евро годишно за цяла Германия (при годишно производство от 46 млн. животни за угояване). Разбира се, причина за загубите не е единствено илеитът, но в обследваните ферми той е довел до значителни загуби.
За оценка на загубите от болестта д-р Грандет прави следния опит: изследва две стада с по 400 животни за угояване, като в едното прасетата са болни от илеит, а в другото са здрави. В края на угоителния период (около 114 дни) от здравото стадо са продадени 392 животни, които са достигнали кланичното тегло, при конверсия на храната 1:2,9. От боледуващото стадо след 122 дни (средно около 8 дни повече) кланично тегло са достигнали 380 животни (3 на сто по-малко), при конверсия на храната 1:3,1
Финансовите последствия от заболяването на животните от илеит д-р Грандет обобщава по следния начин: "Преките, видимите резултати са намалената печалба от реализацията на свинете и нарасналите разходи по храненето и ветеринарното обслужване. Страничен ефект е удълженият период за угояване заради намаления дневен прираст. Други негативни последствия са нарастналите разходи за електроенергия, тъй като болните животни се отглеждат при по-висока температури и повишени разходи на труд, защото животните трябва да се сортират и болните да се изолират". Освен това възниква нуждата от допълнително почистване и дезинфекция на помещенията.
За определянето на фактическите загуби могат да се сравнят крайните печалби в стопанства със и без илеит. При ниска степен на заразеност на стадото се следят само някои показатели и не е целесъобразно да се прави анализ на цялото стадо отбелязва д-р Гюнтер Грандет. В споменатия по-горе случай загубите се определят на 12,80 евро за всяко угоявано прасе.
Какво да правим?
Времето за продажба на преболедувалите животни може съществено да се различава в сравнение с това при здравите, тъй като първите по-бавно достигат тегло за клане. В тези случаи експертът съветва: По-добре животното да бъде заклано по-рано, отколкото прекалено дълго да се отглежда. В противен случай помещенията ще бъдат заети много време. Повторното запълване на помещенията може да стане едва след като е реализирано и последното животно от предишното стадо и помещенията са добре почистени и дезинфекцирани. Евентуално заболяване може да забави повторното запълване на боксовете с до 6 седмици. Теоретично в здрава ферма могат да се отглеждат до 2,79 стада, а при онези, където има илеит, - до 2,11.
Специалистът препоръчва да се направи точен анализ на данните, за да могат да бъдат предвидени евентуалните загуби. Това е особено важно при възникване на регресивни изисквания, а така също ще помогне да се определи целесъобразността на профилактичните мерки.
Отскоро на европейските пазари се появи ваксина за профилактика на илеита
Досега тя беше използвана само в САЩ. Оралният препарат според производителя дава продължителна защита срещу илеит, но не предпазва от заболявания от диария. Подобни клинични симптоми имат и други заболявания - тумори в стомаха, дизентерия, салмонелоза, класическа чума по свинете и пр.Ето защо преди да се използва препаратът, трябва да се определят причините за възникването на проблема.
Бактерията Lawsonia intracellularis се отделя нередовно и в малки количества по време на развитие на заболяването, което не позволява тя винаги да бъде откривана във фекалии. При съмнения за болестта и липса на причинителя в екскрементите трябва да се направят допълнителни изследвания на кръвта за наличието на антитела.
Заключение:
Заразяването с илеит в стопанствата за производство на малки прасето за продажба или за угояване може да донесе сериозни икономически загуби, тъй като заболяването не позволява да се развие напълно генетичният потенциал и увеличава разходите за отглеждането на животните. Печалбата намалява заради разнородността на стадото и ниския процент на постното месо.
Главното условие за профилактиката и лечението на илеита е откриването на инфекцията. Ето защо е толкова важно своевременното откриване на слабите места и рисковите фактори в стопанството./fermera.bg

Илеитът носи огромни загуби на свиневъдството
8969
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини