Начало » Новини » Страната
02.07.2014 г.

Шефът на фонд Земеделие не е съгласен с исканата оставка

Контрапункт

DFZ

Ден след като министърът на земеделието Димитър Греков съобщи, че на заседанието в четвъртък 3-и юли управителният съвет на фонд „Земеделие” ще поиска оставката на изпълнителния директор Мирослав Николов, шефът на фонда обяви, че няма причини да си я подава.

В интервю за Българското национално радио Николов заяви, че ръководството е изпълнило всичките си ангажименти към земеделските производители, като е разплатило в срок европейските субсидии и по плащанията на хектар, и по селската програма.

„Искрено се надявам това да не е политическа битка за овладяване на фонда, защото това е едно от най-ресурсните ведомства с годишен бюджет от над 2 млрд. лв.”, посочи още Николов.

Той изрази недоволството от целенасочената кампания за дискредитиране на ръководството, която се води през последните месеци. „Досега тя беше безадресна, хвърляха се някакви обвинения в публичното пространство без конкретен адресат, но от вчера вече това е самият земеделски министър”, посочи Николов.

Шефът на фонда определи като странни „напъните за смяна на ръководството, броени седмици преди оставката на правителството, в момент, в който държавата е поставила под карта около 2,5 млрд. лв., които са залог за следващи авансови плащания.”

Николов се осъмни, че целта на тази атака е да се сложат послушни хора, които да осигуряват финансиране на определени политически кръгове, без да се изпълнява експертното начало във ведомството.

Николов подчерта, че през 2012-а са одобрявани проекти за скъпи коли. В момента те са редуцирани до 47 хил. лв. По думите му няма одобрен проект по ПРСР, по който ще бъде закупено луксозно превозно средство.

Под риск са голяма част от парите, още от октомври 2012-а – октомври 2013-а. Те вече са платени, но заради липсата на сертифициращ орган ЕК поиска допълнителни проверки и контроли. Фондът извършва всички тези необходими проверки.

„Ние все още не можем да удостоверим тези неща пред ЕК”, коментира Николов по повод допълнителните проверки, наложени от Еврокомисията. Той обаче е скептично настроен, че ще бъде спазен срокът, който е в края на юли, в който одитиращият орган „Делойт” ще направи исканите допълнителни проверки. Ако този срок не бъде спазени, под риск ще бъдат поставени над 1,2 млрд. евро от предходната финансова година, припомни Николов.

Ако до края на тази година не бъде избрана и фирмата, която да одитира и да бъде сертифициращ орган, разплащателна агенция, всички пари, които до момента са платени, и тази година, сумата под заплаха може да стигне няколко милиарда.

 

Шефът на фонд Земеделие не е съгласен с исканата оставка
8706
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Кадрови промени
Президентът разписа указа за назначението на Георги Тахов като министър на земеделието и храните
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Предстоящо
Фондация „Биоразнообразие“ с важна среща в Сакар по проблема със сушата
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини