Начало » Новини » Страната
24.06.2014 г.

България отчита ръст в контрабандата на цигари

Годишен анализ на КPMG

shc.hu

Годишното проучване на консултантската компания КPMG върху незаконния пазар на тютюневи изделия „SUN Project 2013” нарежда България в топ 5 на държавите от ЕС по ниво на цигарена контрабанда, съобщиха от КPMG.

През миналата година потреблението на цигари без бандерол в България  е заемало 18.2% от пазара, което е с около 3% по-високо в сравнение с 2012 г. На практика една от всеки пет продадени цигари в страната са били без платен акциз, обясниха експертите.

Новото проучване за незаконната търговия e възложено от големите производители на цигари „Бритиш Американ Табако”, „Импириъл Табако”, „Джапан Табако Интернешънъл” и „Филип Морис Интернешънъл”.

За Европейския съюз (ЕС) средното ниво на незаконната търговия с цигари за 2013 г. е 10.5% и бележи лек спад спрямо 2012 г. Това се дължи на засилените съвместни усилия между индустрията, правителствата и правоприлагащите органи в страните-членки за ограничаване на този сериозен проблем. Независимо от средното подобрение обаче според проучването на KPMG при тези нива на незаконна търговия ЕС губи около 10.9 милиарда евро от неплатени данъци на годишна база.

Една от всеки 10 цигари в ЕС е незаконна, а 33% от всички незаконни цигари представляват т.нар. „illicit white” – това е появило се от няколко години ново проявление в нелегалната  търговия с цигари. „illicit whites” са цигари, които макар че може да са произведени законно в една държава, те се разпространяват по нелегални канали в друга.

Често тези цигари са с неизвестни за съответния пазар марки или дори с несъществуващи в регистрите търговски марки.  Делът на този вид незаконни цигари „illicit whites” e нараснал в ЕС значително с около 15% за една година.  В ЕС делът им бележи ръст в 15 от 28 страни-членки, като начело са Полша, следвана от Гърция, Испания и България.

 

В България, делът на „illicit whites” е нараснал с 50% през 2013 г. (1.6 млрд. къса) спрямо 2012 г. (1.1 млрд. къса).

 Най-високи нива на незаконна търговия за 2013 г. са установени в Латвия (28.8%), Литва (27.1%), Ирландия (21.1%), Естония (18.6%) и България (18.2%).

Други ключови констатации от проучването за 2013 г. са:

•          На черния пазар в ЕС са били употребени  общо 58.6 млрд. незаконни цигари - това се равнява на общите законни продажби например в Испания и Португалия взети заедно и загубите за ЕС се изчисляват на около 10.9 млрд евро.

•          В Евросъюза незаконните цигари имат дял от 10.5% за 2013 г.,  11.1% за 2012,  10.4%  за 2011 г.

•          Незаконните цигари от вида „Illicit whites” достигат рекордно високо равнище от 19.6 млрд. цигари в сравнение с 2006, когато тази цифра е практически нула.  

•          Най-много незаконни цигари от вида „Illicit whites” като обем са били установени в Полша (4.0 млрд. къса), Гърция (2.8 млрд. къса), Испания (2.5 млрд. къса),България (1.6 млрд. къса) и Германия (1.4 млрд. къса)

Въпреки общата тенденция на спад през 2013 г., фактите потвърждават, че незаконната търговия с цигари в ЕС продължава да води до огромни загуби на приходи за държавите и се оказва устойчив противник на законните производители и търговци, като същевременно генерира и подхранва, както престъпността по места, така и организираната престъпност.

Водещите международни тютюневи компании изпълняват  ангажиментите си да заделят сериозни ресурси за борбата с проблема, като те се простират извън конкретните задължения по споразуменията за сътрудничество с Европейската комисия. Компаниите се убедени,  че ефективните решения изискват сътрудничество между различни заинтересовани страни, в т.ч. правителства и правоприлагащи органи, производители и търговци, и не на последно място потребителите.

От 2006 г., откакто се провежда проучването на KPMG за страните от ЕС г., за първи път то се възлага съвместно от четирите международни производители на тютюневи изделия - Бритиш Американ Табако (БАТ), Импириъл Табако, Джапан Табако Интернешънъл (ДЖТИ) и Филип Морис Интернешънъл (ФМИ). Това осигурява на KPMG достъп до по-обширен масив от данни и съответно позволява по-подробен и пълен анализ.

До преди 2013 г. проучването бе възлагано на KPMG от Филип Морис Интернешънъл в изпълнение на ангажиментите на компанията по Споразумението за Сътрудничество с Европейската комисия.   

България отчита ръст в контрабандата на цигари
8589
 

Последни материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Свързани материали
Виж
Голямо количество контрабандни препарати за растителна защита задържаха на „Капитан Андреево“
Над 2,2 тона контрабандни препарати за растителна защита задържаха на Капитан Андреево
Задържаха 5000 литра контрабандни пестициди
Арестувани са четирима души и са иззети над 2 тона суровина и машина за рязане
Разкриха работилница за преработка на контрабанден тютюн в пловдивско село
Общо 1200 румънски агнета трябвало да бъдат прехвърлени в Турция
Осъдиха бивши служители на ОДБХ в Пловдив за подготвяна контрабанда
Браншове под криза
Вътев: Контрабандата на вносни зеленчуци и мляко е в колосални размери и се подържа умишлено
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини