Качеството на ягодите зависи изключително много от степента на тяхното узряване при самото бране, съветват експерти. При пълна зрелост плодовете са силно обагрени и имат добър външен вид и вкус. Заради дъждовете тази пролет ягодите не са така захарни, което снижава и тяхното качество.
Времето за беритба зависи от предназначението на реколтата. Ако ще ги продавате, те се берат в полузряло състояние, защото напълно узрелите не могат да издържат на превоз. Плодовете, които ще се употребяват за прясна консумация или преработка, се берат в пълна зрелост.
Най-подходящото време за бране на ягодови плодове е сутрин след вдигане на росата, а също в късния следобед, при захлаждането. Мокрите плодове много лесно загниват, а силно загретите твърде много се повреждат. Браните в дъждовни дни ягоди са воднисти и при превоз се размачкват.
Най-хубаво е да не пипате повече от веднъж ягодите, поради голямата им чувствителност. Ето защо беритбата и сортирането им става направо в съдовете, в които по-нататък ще се изпращат на мястото на употреба. Повредените и уродливи плодове се отстраняват.
Плодовете, предназначени за консервиране, обикновено не се сортират. Брането на ягоди се извършва на няколко пъти и е в зависимост от сорта и времето, докато продължава зреенето.
Брането в началото и към края се извършва през 1-2 дни, а в най-усиления период на зреене - всеки ден. Предназначените за техническа преработка плодове могат да се берат и през 2-3 дни. Ягодите се берат с къси дръжки, освен ако не са предназначени за някои видове преработки.
Късането се извършва или направо с ръка, като плодът не се пипа, или със специални ножици. Последните са така устроени, че след отрязването плодът не пада, а се задържа за ножиците така, че плодовете се поставят в съдовете за бране, без да се докосват с ръка. Обраните плодове не трябва да се оставят на слънце, защото презряват или се „опичат”. От дъжд също трябва да се пазят.