Начало » Новини » Страната
10.04.2014 г.

Проекти за модернизация в размер на 128 млн. евро чакат одобрение, бюджетът разполага само с 48 млн. евро

Фонд „Земеделие”

Farmer.bg

За една година по време на двата приема на проекти за модернизация по мярка 121 от програмата за селските райони във фонд „Земеделие” са подадени проекти за над 128 млн. евро, много над остатъчния бюджет и средствата от наддоговарянето, предвидени по тази мярка.

 

След наддоговарянето максималният ресурс по тази мярка се е повишил от 25 млн. на 45,2 млн. евро, но въпреки това средствата са едва една трета от исканото финансиране, съобщиха за Farmer.bg експерти на фонда.

 

Въпросите ни бяха предизвикани от писмото на асоциациите на консултантите по европрограмите, на зърнопроизводителите и на земеделските производители, които настояваха за експеридитивност в окончателното разглеждане на инвестиционните искания.

 

От министерството на земеделието преди дни ни информираха, че окончателното одобрение ще приключи в края на април. При този минимален бюджетн обаче, едва ли голяма част от проектите, които „чакат на опашка”, ще получат субсидии по сега действаща програма.

 

Експертите от фонда припомниха, че забавянето се дължи на два много сериозни проблеми, появили се още през лятото на миналата година, които е трябвало да бъдат решени съвместно с агроминистерството.

 

 

Първият проблем бил свързан с това, че част от бенефициентите са били допустими за финансиране по няколко от бюджетите, определени в първата от двете заповеди за прием по мярка 121 за 2013 г., заповед 03-РД/1578.

 

Било е необходимо изготвянето на становище от министерството, което като управляващ орган по програмата, е трябвало да каже как да бъдат разглеждани постъпилите заявления. В крайна сметка е решено проектът на даден бенефициент ще бъде одобрен в този бюджет, в чийто списък е на по-горна позиция, в зависимост от получените точки, поясниха от фонда.

 

 

Втората причина за забавянето по мярка 121 е, че исканата субсидия на подадените проекти надхвърля трикратно утвърдения бюджет по мярката – цитираните 128 млн. евро, които са в пъти повече отбюджета от 45,2 млн. евро.

 

От фонда припомниха, че всички кандидати, които са депозирали своите инвестиционни предложения, са информирани за това, че проектите им може да не получат финансиране. Те всъщност подписват договори с фонда, но са запознати с факта, че ще получат финансиране при освобождаване на паричен ресурс.

 

Основната причина, която е забавила одобрението по другите две мерки 311 и 312 –  за микропредприятията и за инвестиции в неземеделски дейности, е свързана със  скъпите автомобили, които кандидатите са искали да купуват със средства от програмата.

 

За близо 200 проекта кандидатите са заявили подобно финансиране Това наложи необходимостта от промени и нов ранкинг на проектите, което забави класирането.

 

Беше определен максимален размер за разходи за превозни средства по двете мерки в размер на 47 хиляди лева с ДДС. Субсидията представлява 70%  от одобрените разходи, като останалите 30% бенефициентите си покриват сами. След приспадане на ДДС, реално субсидията за закупуване на МПС се ограничава до около 27 хил. лв.

 

От фонда обясниха още, че окончателният размер на освободения бюджет за проектите, за които не достига финансиране,  ще стане ясен, след като кандидатите представят всички си разходни документи по изпълнението на предварителните си предложения.

 

Средствата по тези предложения след окончателното договориране, се връщат обратно в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и могат да бъдат пренасочени към проектите, които чакат финансиране – по ред на ранкинга. 

 

Проекти за модернизация в размер на 128 млн. евро чакат одобрение, бюджетът разполага само с 48 млн. евро
10921
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Ще бъдат финансирани поне 363 стопанства
Последният срок за кандидатстване за модернизация и солари е 20 декември
ПРСР 2014-2020 г.
След обработката на 1 699 проекта по подмярка 4.1 има бюджет за половината от тях
За целта министерството било отворено за диалог с всички браншове
Стратегическият план осигурявал устойчивост и модернизация в земеделието едновременно
Как се разпределят парите във Фонда за модернизиране на селското стопанство
Напояването се „изпари” от Плана за възстановяване не по вина на временното правителство
Преведени са средствата за втория етап по общинския проект
ДФЗ субсидира модернизацията на рибарско пристанище в Поморие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини