05-10-2004 г. По традиция у нас спанакът най-много се търси през периода януари-март. Високата му хранителна стойност, както и студоустойчивостта на растенията са предпоставка за повсеместното отглеждане на културата в нашата страна. За да има достатъчно свежа продукция през този период, трябва производителите да приложат подходяща технология. ИЗБОР НА СОРТ. Като се има предвид, че вегетацията е през зимния сезон, най-подходящ е сортът Едър зимен. Добри резултати се получават и от сортовете Матадор и Хемус. ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ И ПОДГОТОВКА НА ПОЧВАТА. Подбират се предшественици, отглеждани с използването на оборски тор - домати, пипер, краставици, дини, пъпеши и други култури, отглеждани на богат агрофон. След почистването на площта се прави дълбока оран на 28-30 см. Заедно с обработката се внася полуразложен оборски тор - 4-5 т/дка. Ако влагата е недостатъчна, предварително се полива. Когато спанакът ще се отглежда с дъждуване или оросяване, почвената повърхност се оставя равна. При отглеждане с гравитачно поливане площта се профилира лехо-браздово - лехи, високи 15-20 см и широки 1-1,2 метра. СЕИТБА. Най-подходящият срок за засяване е около 15 октомври. Посевната норма е 5-6 кг семена на декар. Засява се разпръснато, на по-малки площи, или редово - при междуредие 15-18 см и междулентие 50-60 см. Дълбочината на засяване е 2-3 сантиметра. Ръчно засетите площи се накопават плитко, а след това може да се мулчират с 1,5-2 см разложен оборски тор или богата на хранителни вещества почва. При механизирано засяване веднага площта се валира. ГРИЖИ СЛЕД ЗАСЯВАНЕТО. Заради редовното поникване почвената влажност трябва да се поддържа висока - над 80 на сто от ППВ. Затова при нужда се полива. През зимния период, независимо от периодичното затопляне, поливки не се правят. Само по изключение, когато растенията изостават в растежа си и са във фаза 1-2 листа, подхранването на посева се прави с амониева селитра при норма 15-20 кг/дка. Най-добре е това да става в края на януари-началото на февруари. Не трябва да се използват големи количества и да се подхранва по-късно, защото спанакът натрупва големи количества нитрати. При поява на плевели те се отстраняват ръчно, а при редови посеви и на по-големи площи - чрез окопаване. При прибирането растенията се подкопават, като се отрязват 2-3 см под кореновата шийка. Спанакът се измива, за да се освежи и да придобие по-добър пазарен вид. От декар се добиват по около 1200 килограма.