Начало » Новини » Света
24.03.2014 г.

Еврокомисията намира пропуски в подкрепата на зеленчукопроизводството

Проекти

Farmer.bg

 

Сегашната система за подпомагане на сектора на плодовете и зеленчуците трябва да бъде преразгледана, за да се гарантира, че субсидиите за организациите на производители (ОП) по общата селскостопанска политика ще действат по-ефективно, съобщи порталът Agro Europe, цитиран от Института за агростратегии и иновации.

 

В нов доклад на Европейската комисия, който анализира действието на досегашната реформата в периода 2007 – 2013 г. се посочва, че ЕС трябва да направи организациите на производители по-достъпни и полезни за земеделските производители.

 

В този доклад обаче не се предлагат законодателни промени.

 

В документа на Комисията, който е трябвало да бъде публикуван миналата година заедно със законодателните предложения, се проучват ефектите от реформата от 2007г . В него се посочва, че" ключов въпрос " е  слабата организация или липсата на организация по създаването и развитието на организации на производители в някои държави членки.

 

Експертите препоръчват да се направи внимателен анализ, който да установи необходимостта от прилагане на допълнителни мерки за насърчаване не само на повишаването на степента на организираност на производителите в целия ЕС, но също така и да се намали дисбалансът между организациите на производители на плодове и зеленчуци в  ЕС.

 

Според статистиката делът на общата стойност на произведените в ЕС плодове и зеленчуци,  реализирани през организациите на производители, като например кооперативите,  е  нараснал рязко в периода 2008-2010 г., достигайки 43,9% през 2010 година.

 

Въпреки това в немалко държави-членки на ЕС все още производителите на  плодовете и зеленчуците не са обединени в организации. Този дял е най-висок  в новоприсъединилите се след 2004 г страни, се посочва в документа.

 

Най-често малките стопанства в тези държави не могат да се възползват от предимствата на сдруженията, затова те имат слаби позиции във веригата за доставки и са изложени на рисковете, свързани с глобализацията на пазарите и изменението на климата, отбелязва се в доклада.

 

Комисията заключав , че въвеждането на нови мерки, може да наложи преразпределяне на средствата, без да се  увеличава  общата  сума, налична за подкрепа на сектора, така че да се осигури неутралност на бюджета в рамките на пазарните мерки по Първи стълб на ОСП.

 

Предстои докладът да бъде разгледан от Европейския парламент и на Съвета преди Комисията  да обмисли някакви конкретни предложения за преразглеждане на подпомагането по ОСП за сектора на  плодовете и зеленчуците.

 

От евроапейската организация на фермерските асоциации КОПА КОДЖЕКА приветстваха доклада и подчертаха, че "трябва да бъдат направени промени в системата за подкрепа, за да бъде по-привлекателна за фермерите" .

 

"Това е в съответствие с нашите виждания. Наскоро преминалите продоволствени кризи показаха, че производители, които членуват в организации, се справиха  по-добре, отколкото тези, които работят сами.", каза генералният секретар на КОПА – КОДЖЕКА  Пека Песонен.

 

Еврокомисията намира пропуски в подкрепата на зеленчукопроизводството
8026
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Сътрудничество
Холандия ще помага в създаването на български организации на производителите
Организации на производителите
Сивият сектор е сериозна пречка срещу сдружаването на земеделците, припомнят експерти
Холандци представят вековната си традиция в земеделското коопериране
Сдружаването на фермерите ще изсветли бизнеса в земеделието
Агра ‘2014
Холандия ще представи опита си със сдруженията на фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини