Начало » Хоби земеделие » Цветарство
24.02.2014 г.

Куркумата - красива и ароматна

Домашната или високата куркума (Curcuma domestica) се ражда в Югоизточна Индия и именно тя се използва в кухнята. Съществуват и декоративни видове, които могат да се използват само за украса.

 

Това е многогодишно тревисто растение с дебело клубеновидно коренище. Има големи, дълги до 1 м, прикоренови, елиптични, продълговато-елиптични или линейноланцетни листа. Цветовете са дребни, в ефектни класовидни съцветия. Декоративност на растението придават големите до 15 см прицветници с разнообразна окраска: жълта, бяла, виолетова и розова. Цъфтят през юли-октомври и колкото по-топло е помещението, толкова по-рано тя се събужда.

 

Куркумата се нуждае от топло и с висока влажност на въздуха място, което задължително е добре осветено. Светлината трябва да е ярка, но разсеяна. Ако отглеждате куркумата на перваза на прозореца, се препоръчва да използвате допълнително осветяване, за увеличаване на продължителността на деня до 16 часа. При недостатъчно осветление куркумата расте по-бавно, съкращава се продължителността на цъфтежа, намалява се интензивността на окраската на цветовете. Ако деня за куркумата продължи около 8 часа, то тя изпада в покой.

 

Куркумата е превъзходно растение за балкони и тераси, но там трябва да ги засенчвате. Оптималната температура за тях е не по-ниска от 18-20°С, въпреки че растението може да понесе и кратковременно захлаждане до 7°С.

 

В края на март-началото на април коренищата на куркумата се засаждат в свежа, рохката и много хранителна почва. В саксията се прави дебел дренажен слой, за да може субстратът да не се преувлажнява.

 

Куркумата се полива умерено. В началото на сезона растенията се нуждаят от повече азотни, а по време на цъфтежа – от повече фосфорни и калиеви торове.

 

През късната есен настъпва периода на покой и куркумата “хвърля” листата си. След като отмре надземната част, коренищата се съхраняват в прохладно място при температура около 15°С, в саксия, като рядко и леко се увлажнява почвата, за да не се допуска пресъхването на корените.

 

Куркумата - красива и ароматна
16374
 

Последни материали
Виж
Въпреки очевидно високите цени на поредния търг
Тайван упорито се придържа към вноса на хлебна пшеница само от САЩ
Отчет на държавната агенция
Близо за месец са изстреляни 4 024 ракети срещу градоносни облаци
Масов отказ да садят картофи
МЗХ
Напомняне - до 10 дни след градушките подайте сигнал за оглед!
Инвестиции
BASF прави нов завод за сярна киселина за полупроводници в Германия
Популацията им в България е около и над хиляда
ЕП разхлабва мерките за защита на вълците
Свързани материали
Виж
Количеството на подправките, внесени от държави извън ЕС, се е увеличило с 44%.
Най-популярните подправки в ЕС ще ви изненадат
БАБХ
В магазините е открита куркума с високо съдържание на олово
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини