Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.09.2004 г.

Малко бръмбарче съсипва фасула

Тома ХРИСТОВ

16-09-2004 г. Много често по фасула, който с мерак сте си отгледали и оставили за зимнина, се появяват дупчици и става негоден за кухнята. Вгледате ли се по-внимателно, ще видите, че го гризе малко бръмбарче. Някои му казват гъгрица, по подобие на гъгрицата по житото. Не е точно. Бръмбарчето се нарича фасулев зърнояд. Преди да пуснат боба по магазините, още в складовете специалистите се справят с него. Не е така при домашни условия. Може да си купите фасул и от някой добър производител и пак да си имате неприятности. Сушенето на слънце не помага. Ще се справите, стига да знаете нещо от биологията на този неканен сътрапезник. Фасулевият, наричан още бобов, зърнояд е дребно бръмбарче, което напада както фасула, така и лещата, граха и други зърнено-бобови култури. Заразата може да започне както на полето, така и в складовете и домакинските шкафове. По съхранения фасул женската снася яйцата направо . Излюпилите се ларви бързо навлизат в тях. Такъв фасул не става за ядене или посев. Характерно за фасулевия зърнояд е, че е топлолюбив. Бързо се развива и дава поколение след поколение при температура 28-30 градуса. При 10-12 градуса развитието му практически спира, а при нула градуса възрастните и ларвите загиват за три седмици. Това че заразата започва още от полето предполага и борбата с фасулевия зърнояд там да започва, защото неприятелят прониква в склада с внасяната продукция. Борбата на полето обаче от дребния производител не е особено резултатна. Употребата на химически средства за обеззаразяване на постъпващата в склада продукция е нежелателна, а и често недостъпна за него. Затова препоръчаме ефикасни начини, основаващи се на биологията на неприятеля. Съхранявайте произведения от вас фасул, както и ако сте го закупили от обикновени производители по пазарни и разни други сергии, на възможно най-хладните места, но не и в кухните си. Не допускайте във вашия склад температурата да се повиши над 8 - 10 градуса. Когато настъпят студовете, ако имате повече фасул, може да го изнесете в мразовити дни на открито, където за няколко денонощия евентуално оцелелите ларви и възрастни бръмбарчета ще загинат. Малки количества може да поставите за известно време във фризера или в замразителната камера на хладилника. При минус 10 градуса фасулевият зърнояд загива за 12 часа, а при минус 5 - за 24 часа. Така обеззаразен може да го извадите и да съхранявате при стайна температура. Не забравяйте, че казаното за фасула, се отнася и за лещата.

Малко бръмбарче съсипва фасула
64828
 

Последни материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Чиновниците в МЗХ и ДФЗ, чиито заплати се плащат по техническата помощ, ще работят до 2027 г.
Решения на Министерския съвет
За пенсиониране на стария състав на КЗК бюджетът отпуска нови 445 хил. лв.
Европейска комисия
До 6 октомври се дават идеи за регламента за държавните помощи
Общо 28 имота на предприятията отиват на търг
Тахов обясни защо се продават фазанария и разсадник на Североизточното горско предприятие
Проекторамката за бюджета на ЕС до 2034 г.
Днес – бюджетна рамка за ЕС и протести, на 18 юли – среща с „Копа и Коджека“
Пшеницата поскъпва в черноморския регион
Свързани материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Чиновниците в МЗХ и ДФЗ, чиито заплати се плащат по техническата помощ, ще работят до 2027 г.
Решения на Министерския съвет
За пенсиониране на стария състав на КЗК бюджетът отпуска нови 445 хил. лв.
Европейска комисия
До 6 октомври се дават идеи за регламента за държавните помощи
Общо 28 имота на предприятията отиват на търг
Тахов обясни защо се продават фазанария и разсадник на Североизточното горско предприятие
Проекторамката за бюджета на ЕС до 2034 г.
Днес – бюджетна рамка за ЕС и протести, на 18 юли – среща с „Копа и Коджека“
Пшеницата поскъпва в черноморския регион
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини