Между възникването на ревматични възпаления на копитата (пододермит, ламинит) и храненето има пряка връзка. Възпалението предизвикват биогенните амини. Най-известният от тях е хистамина (получава се от аминокиселината хистидин), но негативна роля играят и триптамин (от триптофана) и цистеамин (от цистеина). Тези амини, на първо място хистаминът, попадайки в кръвоносната система водят до изменения на малките артериални съдове и нарушават кръвоснабдяването на кожата в основата на копитата. В резултат на това до „живите части“ на копитата не достигат хранителни вещества и кислород, което води до тяхното постепенно отмиране, забавяне на нарастването на копитния рог, образуването на напречни бразди на копитото, изкривявания и др. Не рядко всичко това е съпроводено с вторична инфекция.
Причиненият от неправилното хранене ламинит се наблюдава и на четирите копита. Излишъкът на биогенни амини се проявява и чрез тяхното токсично действие – пареза на търбуха, подуване на органите, неуверена походка. Често амините се синтезират в организма в следствие на ацидоза. Огромна грешка, която води до ацидоза е излишъкът на въглеводороди във фуражите – скорбяла, захари и фруктани и недостатъчната структурна ефективност на дажбите. Практическият опит показва, че въглеводородите нанасят на копитата сериозна вреда. Ето защо се препоръчва да се ограничи храненето със зърнени култури до 4 кг. на глава добитък за денонощие. Задължително е да се контролира и съдържанието на скорбяла в силажа.
Друг източник на амини е разваленият силаж: в процеса на гниене се образува маслена киселина и амоняк, а в резултат от разпада на аминокиселините се получават амини. Наличието на маслена киселина и повишеното съдържание на амоняк са категорични показатели за ниското качество на силажа. Между концентрацията на амоняк и съдържанието на биогенни амини има тясна връзка. При откриване в пробите на повишено съдържание на амоняк и/или клостридии се препоръчва да се направи анализ на фуража за съдържание на биогенни амини. При съдържание на повече от 5 г. амини на килограм сухо вещество усвояването на храната намалява с 5 до 15 на сто, отслабва имунитета, повишава се рискът от развитие на възпалителни процеси във вимето (мастити), матката (метрити) и копитата. Когато концентрацията на амини надвишава 15 г на килограм сухо вещество, фуражът не е годен за хранене на животните. (от в. Гласът на фермера)