Стекове произведени в лаборатории от говежди клетки, поставени в подходяща хранителна среда, вече се предлагат в света. Те миришат на стек, режат се перфектно като стек и имат текстурата на стек. На практика са неразличими от автентичния стек.
Странно е, колко истинско изглежда и се усеща на вкус лабораторното месо, пише Би Би Си. То се предлага като бургери, наденички, пайове.
За разлика от така нареченото вегетарианско месо, което вече се предлага масово като фалшиви резени бекон, направени от грахов протеин, или пържоли, направени от соя, боядисани в яркочервено, за да приличат на истинското месо - месото, отгледано в лаборатория, е биологично истинско месо, отгледано от говежди клетки.
Според някои това би могло да бъде умно технологично решение на нарастващия екологичен проблем, свързан с нарастването на газове, затоплящи планетата, в образуването на които участват и животновъдните ферми. Мнението на други е, че вместо лабораторно месо трябва да се положат усилия за намаляване на консумацията на истинското.
Възникват и въпроси относно ултрапреработения характер на това месо, което някои също се опасяват, че ще бъде произведено от шепа мултинационални компании.
Науката, която стои зад лабораторно отглежданото месо, е сравнително проста. Изследователите вземат клетки от селскостопанско животно и отглеждат още от тях в съд. Когато имат достатъчно, те се поставят във все по-големи съдове, докато не съберат достатъчно за производството на месен продукт.
Има и планове за производство на рибоподобни продукти по този начин, включително змиорка и дори хайвер.